perjantaina, syyskuuta 07, 2007

Croissantit

Leipätehtaallamme kokeiltiin tehdä ranskalaiseen aamupalapöytään erottamattomasti kuuluvia croissantteja. Croissanttien tekeminen on melko aikaa vievää ja monivaiheista, mutta kylläkin ehdottomasti vaivan arvoista. Mikä nautinto onkaan nautiskella näistä tuoreista, pehmeän kuohkeista croissanteista hyvän kahvin kera.

25 g hiivaa
1 1/2 dl vettä
1 muna
1/2 tl suolaa
3-4 dl vehnäjauhoja
75 g margariinia tai voita

Murenna hiiva kulhoon, kaada päälle tilkka kädenlämpöistä vettä ja sekoita niin, että hiiva liukenee. Lisää loppu vesi, kananmuna, suola ja lähes kaikki vehnäjauhot. Vaivaa taikinaa niin, että se irtoaa kulhon reunoista. Kaaviloi taikinasta noin 15cmx30cm levy jauhotetulla leivinalustalla.

Viipaloi rasva ja jaa ohuet viipaleet taikinalevyn puoliskalle. Taita rasvaton puoli rasvaviipaleiden päälle ja kaaviloi levy uudelleen suorakaiteen muotoiseksi. Taita levy kolmeen osaan ja nosta jääkaappiin noin 15 minuutiksi. Kaaviloi taikina taas suorakaiteen muotoiseksi levyksi, taita se kolmeen osaan ja nosta vartiksi jääkaappiin. Kaaviloi, taita vielä kerran ja jäähdytä samalla tavalla.

Kaaviloi taikina halkaisijaltaan noin 25 cm:n pyöryläksi ja leikkaa se kahdeksaan kolmion muotoiseen palaan. Rullaa jokainen kolmio pitkä sivu edellä ja käännä sarveksi leivänpaperin päälle pellille. Kohota sarvia liinan alla noin 30 minuuttia. Paista uunin keskitasolla 250 asteessa noin 10 minuuttia.

4 kommenttia:

ee kirjoitti...

Jääkaappikylmän rasvan saa tosi kätsysti tasakokoisiksi ja -paksuisiksi viipaleiksi juustohöylällä - kannattaa kokeilla! Croissantit on kyllä ihania, kiitos muistutuksesta :)

Anonyymi kirjoitti...

Kaaviloi?? :D Eli kauli? Ullanunelma-blogilla taas taikina "kaulataan". Ihanan monipuolinen sana.

Anonyymi kirjoitti...

Te ette ilmeisesti kommunikoi lukijoidenne kanssa niinkuin muut ruokabloggaajat.

Pippuri kirjoitti...

Anonyymi, pyrkimyksenämme on kyllä kommunikoida lukijoidemme kanssa ja erityisesti huolehdimme siitä, että kaikkiin kysymyksiin vastaamme. On totta, että on varmaan muutamia kommentteja, kuten ylläolevat, joihin emme ole vastanneet.

Odotamme ja luemme lukijoidemme kommentteja innokkaina, joten toivomme saavamme niitä jatkossakin! Tästä lähtien pyrimme kommunikoimaan vieläkin paremmin kommentoijien kanssa. Kiitos huomautuksesta!