torstaina, syyskuuta 06, 2007

Gnocchit rucolapeston ja tomaattisen broilerikastikkeen kera

Peruna on pyöreä, peruna on soikea, peruna on ruoka ihan oikea. Tämä oppi on mennyt vamaan aika monille perille Perunalaulun myötä lapsuudessa. Peruna on monikäyttöinen juures ja se taipuu moneen muotoon, vaikka varmaan yleisimmin sitä syödään kokonaisena keitettynä tai soseutettuna perunamuusin muodossa. Ideaa mitä erilaisempiin perunaruokiin saa esimerkiksi Annie Nicholsin Perunakirjasta.

Viime viikonloppuna keittiömme antautui täysin uudenlaiselle kokeilulle ja opetteli pyöräyttelemään gnoccheja. Niitä on työstetty muissakin keittiöissä. Perunan tilalta voi käyttää myös esimerkiksi juustoja tai pinaattia.

Peruna-gnocchit

750 g isoja jauhoisia perunoita
125 g vehnäjauhoja (lisäksi jauhoja kaulimiseen)
suolaa maun mukaan


Laita perunat kattilaan kylmään, suolalla maustettuun veteen ja keitä niitä noin 30 minuuttia. Valuta hyvin, jäähdytä ja kuori. Purista perunat perunamusertimen läpi kulhoon. Sekoita perunoiden joukkoon jauhot vähän kerrallaan niin, että taikinasta tulee sileää ja hieman takertelevaa. Mausta suolalla.

Kumoa taikina hyvin jauhotetulle alustalle ja pyörittele se noin 1 cm:n paksuisiksi pitkiksi pötköiksi. Leikkele pötköt noin 2 cm:n paloiksi. Laita pala kerrallaan peukalon päähän ja paina haarukan piikeillä kevyesti pintaa myöten niin, että pintaan muodostuu urat. Palasista tulee siis toiselta puolelta onttoja ja toiselta uurteisia. Aseta valmiit gnocchit jauhotetulle lautaselle odottamaan kypsentämistä.

Laita noin 20 palaa kerrallaan kiehuvaan veteen isoon kattilaan. Palat kohoavat nopeasti veden pintaan, jossa niiden annetaan kiehua 10-15 sekuntia. Nostele palat reikäkauhalla kulhoon. Lisää gnocchien päälle rucolapestoa ja kääntele gnoccheja varovasti pestossa.

Rucolapesto

50 g rucolaa
25 g saksanpähkinäsilppua
2 valkosipulinkynttä
1,25 dl oliiviöljyä
25 g parmesaania raastettuna
suolaa
mustapippuria

Hienonna rucola, pähkinät ja valkosipulit monitoimikoneella tai tehosekoittimella. Lisää öljy ja sekoita hyvin. Lisää joukkoon parmesaaniraaste, sekoita ja maistele ja mausta tarpeen mukaan suolalla ja mustapippurilla. Tee pesto mielellään aluksi ja anna peston maustua gnocchien valmistumisen ajan.

Tomaattinen broilerikastike

400 g broilerin fileesuikaleita
1 rkl öljyä
1 tl suolaa
2 tl curryä
mustapippuria
1 punasipulia suikaloituna
1 omena lohkottuna

500g paseerattua tomaattia

Ruskista fileesuikaleet kevyesti öljyssä ja mausta ne suolalla, curryllä ja mustapippurilla. Nosta fileesuikaleet odottamaan toiseen astiaan.

Kuullota sipulisuikaleet ja lisää sitten pannulle omenalohkot. Hämmennä hiukan ja lisää joukkoon paseerattu tomaatti. Hauduta 20 minuuttia ja lisää sitten joukkoon broilerisuikaleet ja kuumenna vielä noin 10 minuuttia.

Ei kommentteja: