sunnuntaina, heinäkuuta 17, 2011

Mansikka-marenkitorttu

Tämä bloggailu menee nyt aivan leivonnaisten puolelle, mutta saimme tänä kesänä mansikoita ensimmäistä kertaa omasta puutarhastamme ja niistä on nyt sitten tehty herkkuja, esimerkiksi Pirkan ohjeistama mansikka-marenkitorttu. Herkullista tosissaan, vaikka riisimurot toivat marenkiin hieman perinteisemmästä poikkeavan tuntuman ja täyte oli todella sitruunaista.4 valkuaista
1 tl valkoviinietikkaa
2 dl sokeria
3 dl riisimuroja
1/2 rkl voita

Täyte
4 keltuaista
1 dl sokeria
1 rkl maissitärkkelystä
1 dl vispikermaa
1 sitruuna (raastettu kuori ja mehu)
50 g valkoista suklaata

Pinnalle
3 dl vispikermaa
1/2-1 l tuoreita mansikoita
sitruunamelissan lehtiä

Levitä leivinpaperi uunipannulle ja voitele se voilla. Erottele valkuaiset ja keltuaiset ja siirrä valkuaiset puhtaaseen, kuivaan kulhoon. Lisää viinietikka valkuaisten joukkoon. Vatkaa valkuaiset kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon noin 1/2 dl sokeria, jatka vatkaamista ja lisää loput sokerista vähitellen, kunnes vaahto on kovaa. Sekoita kovan vaahdon joukkoon riisimurot. Levitä taikina pellille leivinpaperin päälle noin 30 cm x 40 cm kokoiselle alueelle. Paista marenkilevyä 125 asteessa uunin keskitasolla noin 1 tunti, kunnes marenki on kuivaa. Anna marenkilevyn jäähtyä pellillä. Irrota levy varovasti paperista.

Sekoita täytteen ainekset paksupohjaisessa, pinnoitetussa kattilassa ilman suklaata. Kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes täyte sakenee, mutta älä keitä. Nosta kattila liedeltä ja sulata kuumaan täytteen joukkoon paloiteltu valkosuklaa. Leikkaa marenkilevy keskeltä kahtia. Levitä jäähtynyt täyte toiselle puolikkaalle. Nosta toinen puolikas täytteen päälle. Vaahdota kerma ja levitä se kakulle. Koristele halkaistuilla mansikoilla ja sitruunamelissan lehdillä.

Ei kommentteja: