torstaina, maaliskuuta 06, 2008

Valkosipulinen tomaattikeitto

Keittojen keittelyssä on ollut taas jonkinmoinen tauko, mutta eilisiltana valmistui pikaisesti herkullisen maukas tomaattistakin tomaattisempi keitto, johon valkosipuli antoi mukavaa vivahdetta.

2 annosta

1 rkl oliiviöljyä
2 valkosipulinkynttä
1/2 sipulia
1 tlk (400 g) tomaattimurskaa
1 prk (70 g) tomaattipyreetä
1/2 dl vettä
1/2-1 kasvisliemikuutio
1 tl hunajaa
mustapippuria
sitruunapippuria
basilikaa
1 dl ruokakermaa
2-3 rkl aurinkokuivatua tomaattia

Kuullota silputtu sipuli ja valkosipuli öljyssä. Lisää joukkoon tomaattimurska ja -pyre, vesi ja kasvisliemikuutio ja anna keiton kiehua hiljalleen noin 15 minuuttia. Mausta keitto hunajalla, musta- ja sitruunapippurilla sekä basilikalla. Soseuta keitto. Lisää joukkoon ruokakerma ja anna keiton kiehahtaa vielä uudelleen. Lisää lopuksi joukkoon suikaloidut aurinkokuivatut tomaatit.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hunajasta tuhoutuu kaikki niin tärkeät entsyymit lämmittäessä, ja osa vitamiineista. Oliiviöljystä osa härskiintyy/muuttuu transrasvoiksi lämmittäessä. Kasvisliemikuutio sisältää natriumglutamaattia erityisen paljon ja muita hermomyrkkyjä. Tomaattimurskaa lämmittäessä lykopeenin määrä lisääntyy, mutta tuhannet muut fytoravintoaineet tuhoutuvat. Tämän perusteella sanoisin, suhteellisen huono ruoka. Sitä voi kuitenkin parantaa merkittävästi korvaamalla oliiviöljyn kookosrasvalla, jättämällä pois kasvisliemikuution (ja maustamalla keiton itse?!) ja jättämällä hunajan pois. Hunajan voi itseasiassa nauttia luomuruisleivän päällä keittoa syödessä :)

Ainii, jos vielä ostaa luomutomaattimurskaa ja tomaattipyreetä, niin keitto paranee merkittävästi ainakin terveydellisiltä ominaisuuksiltaan: http://www.bio-medicine.org/medicine-news/Organic-Tomatoes-may-Be-Healthier-for-Your-Heart-Than-Traditionally-Grown-Ones-23832-1/

T: kokoomusnuori

Trump kirjoitti...

Hyvät pointit kyllä, mutta urlisi leikkaantui katki.