keskiviikkona, helmikuuta 20, 2008

Kaurasämpylät

Viime viikkomme oli melko leipäpainotteinen ja juustosämpylöiden jälkeen aakkosleivonnassa valmistuivat kaurasämpylät. Sämpylät olivat oikein mukavan makuisia perussämpylöitä.

5 dl vettä
5 dl kaurahiutaleita
3 1/2 dl grahamjauhoja
50 g hiivaa
5 dl piimää
1/2 dl hunajaa
2 tl suolaa
5 dl vehnäjauhoja

Voiteluun:
munaa
unikonsiemeniä

Kiehauta vesi ja kaada se kulhoon kaurahiutaleiden ja grahamjauhojen päälle. Sekoita ja jäähdytä seos 37 asteiseksi. Liuota murennettu hiiva tilkkaan kädenlämpöistä vettä ja lisää se sekä piimä, hunaja, suola ja vehnäjauhot seokseen. Vaivaa taikina niin, että se irtoaa kulhon reunoista. Kohota taikina kaksinkertaiseksi.

Vaivaa taikina kokoon jauhotetulla leivinpöydällä. Tässä vaiheessa saattaa olla, että taikinaan pitää lisätä vielä vehnäjauhoja. Pyöritä taikina tangoksi ja jaa se 30 palaan. Leivo palat sämpylöiksi ja nosta ne leivinpaperilla päällystetylle pellille. Anna sämpylöiden kohota vielä noin 15 minuuttia. Voitele sämpylät vatkatulla munalla ja ripottele pinnalle unikonsiemeniä. Paista uunin keskitasolla 225 asteessa noin 10 minuuttia.

Ei kommentteja: