torstaina, joulukuuta 20, 2007

Saaristolaisleipä

Nyt on keittiössämme menossa taas jonkin sortin leipäbuumi. Teimme syksyllä saaristolaisleipää, josta löytyy monia hieman erilaisia versioita. Päätimme kokeilla näin joulun alla toistakin ohjetta. Ihastuimme syksyiseenkin leipään, mutta tämä leipä pesi sen 6-0. Tässä ohjeessa oli huomattavasti vähäisempi määrä jauhoja ja tuplasti hiivaa, joten leipä oli ihanan kuohkeaa ja mehukasta. Syksyinen versio oli huomattavasti "jöötimpää". Tämän loistavan ohjeen tarjosi Tunnelmallinen joulu -kirja.

5 dl piimää
50 g hiivaa
1 ½ dl siirappia
1 dl sokeroimatonta puolukkasurvosta
1½ dl vehnä- tai kauraleseitä
1 ½ dl maltaita
2 dl ruisjauhoja
1 tl suolaa
5 dl vehnäjauhoja

Liuota hiiva kädenlämpöiseen piimään. Lisää loput ainekset ja sekoita hyvin. Taikina saa olla melko löysää. Kaada taikina voideltuun pitkulaiseen leipävuokaan ja anna kohota noin 1½ tuntia.

Paista 170 asteessa. Laske uunin lämpö 160 asteeseen, kun leivän pinta alkaa tummua ja peitä leipä alumiinifoliolla. Kokonaispaistoaika on 1 tunti ja 15 minuuttia.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hei, olen myös kokeillut aiemmin testaamaanne saaristolaisleipää, ja pidin siitä. Onko tämä nyt tehty leipä myös sellainen, että sen maku vain paranee vanhetessaan (jääkaapissa)? Suunnitelmissa on antaa saaristolaisleipiä joululahjaksi, ja silloinhan niitä ei välttämättä syödä heti.

Pippuri kirjoitti...

Muutaman päivän jääkaappisäilytyksen jälkeen maku ei ole ainakaan yhtään huonontunut. Leivän koostumus hieman muuttuu, sillä leivän rakenne tiivistyy, eikä ole aivan yhtä kuohkea.

Mekin luovutimme leivät herkkukorissa tänään vanhemmillemme ja leipä sai jo heiltäkin kehuja.