maanantaina, syyskuuta 17, 2007

Puolukkaa ja saaristolaisleipää

Pienellä syksyisellä retkellämme luonnon helmaan hämmästelimme punaisena loistavia puolukanvarpuja. Puolukkamäärän häikäisemänä Lime lähti metsään uudelleen sangon kanssa ja tuli takaisin sangollinen täynnä puolukoita. Puolukat ovat vähentyneet melkoisen hitaasti pakastimestamme tähän saakka, mutta ainakin tämän loistavan Maku-lehden tarjoaman saaristolaisleipäohjeen myötä niiden kulutus tullee kasvamaan tulevana talvena.

2 leipää

5 dl piimää
25 g hiivaa
1 1/2 dl siirappia
1 1/2 dl kaurahiutaleita
1 1/2 dl mämmi- tai kaljamaltaita
1 dl survottuja puolukoita
2 tl suolaa
5 dl vehnäjauhoja
7 dl ruisjauhoja

Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi ja murenna siihen hiiva. Lisää siirappi, kaurahiutaleet, maltaat, puolukat ja suola. Lisää lopuksi vehnä- ja ruisjauhot ja sekoita taikina tasaiseksi. Taikinaa ei tarvitse vaivata, vaan riittää, että sekoitat sen hyvin. Anna taikinan kohota liinan alla tunti.

Jaa taikina kahtia ja muotoile kostutetuin käsin kaksi leipää pellille leivinpaperin päälle. Kohota leipiä liinan alla vielä 40 minuuttia. Paista leipiä uunin alatasolla 175 asteessa 1 tunti 15 minuuttia. Anna leipien jäähtyä ennen leikkaamista.

2 kommenttia:

Aurinkotuuli kirjoitti...

Tässäpä olikin tosiaan loisto syysresepti :D. Kiitos osallistumisesta ja onnea kisaan!!

Pippuri kirjoitti...

Aurinkotuuli, kiitos kisan järjestämisestä! Keittiömme pysyy virkeänä, kun on haasteita ja kisoja, joihin osallistua. :)