keskiviikkona, lokakuuta 24, 2007

Sekahedelmäleipä

Ruokatorstai-viikko sai jatkoa sekahedelmäleivästä. Suunniteltu leipäleivontatauko ei vaan näytä toteutuvan, mutta toisaalta itse tehty leipä on niin hyvää, ettei suunnitelman epäonnistuminen juurikaan harmita. Sekahedelmäleivästä tuli todella kuohkeaa ja hyvänmakuista. Pippuri tosin hieman vierasti fenkolin makua, mutta senhän voi tarvittaessa jättää taikinasta pois.

Taikina
5 dl vettä
noin 40 g hiivaa
1 1/2 tl suolaa
1/2 dl siirappia
1-1 1/2 rkl fenkolia
1 1/2 tl pomeranssinkuorta
1/2 dl maltaita
2 dl neljän viljan hiutaleita
8-9 dl vehnäjauhoja
2 rkl öljyä
2 dl sekahedelmän paloja

Voiteluun
1/2 dl vettä
1 rkl siirappia

Päälle
neljän viljan hiutaleita

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen ja lisää joukkoon suola, siirappi, mausteet ja maltaat. Yhdistä hiutaleet ja vehnäjauhot ja lisää ne sitten taikinaan. Alusta taikina kimmoisaksi ja lisää joukkoon loppuvaiheessa öljy. Kohota liinan alla lämpimässä paikassa.

Jaa taikina kahteen osaan ja kauli palat suorakaiteen muotoiseksi noin 25x30 cm levyksi. Ripottele levylle sekahedelmäpaloja ja kääri levy pitkältä sivulta rullalle. Jätä saumakohta alaspäin, ummista päitä kääntämällä niitä rullan alle ja kohota leipiä vielä liinan alla. Voitele leivät siirappivedellä ja ripottele päälle hiutaleita. Paista 200 asteessa 25-30 minuuttia.

Ei kommentteja: