maanantaina, lokakuuta 01, 2007

Jamien tapaan, osa 1: sienirisotto

Olemme kahlanneet Jamien kirjoja mennen, tullen ja vielä palatessakin. Kirjoista on löytynyt monia ohjeita, joita olisi joskus kokeiltava. Päätimme valmistaa menneen viikonlopun ruokamme Jamien tapaan aloittaen Alastoman kokin ohjeistamalla valkosipulilla, timjamilla ja persiljalla ryyditettyllä sienirisotolla.


Valkosipulilla, timjamilla ja persiljalla ryyditetyt sienet

250 g sieniä (yhtä tai useampaa lajiketta) viipaloituna
1 rkl oliiviöljyä/pannullinen
1 pieni kourallinen timjamia riivittynä ja hienonnettuna
1 valkosipulinkynsi hyvin hienonnettuna
suolaa
mustapippuria
1 kourallinen persiljaa karkeaksi silputtuna
ripaus chilijauhetta tai cayennepippuria
sitruunamehua

Kuumenna oliiviöljy kuumassa pannussa ja lisää joukkoon sienet ja timjami. Paista sienet mielellään useamassa erässä. Kuullota sieniä ja timjamia noin minuutin ajan koko ajan sekoittaen ja lisää sitten joukkoon valkosipuli ja ripaus suolaa. Kuullota aineksia vielä pari minuuttia ja lisää joukkoon persilja, ripaus chilijauhetta tai cayennepippuria ja purista lopuksi pinnalle sitruunamehua. Sekoita ainekset hyvin ja tarkista maku. Hienonna puolet paistetuista sienistä silpuksi.

Risotto

noin 1 l kana- tai kasvislientä
1 rkl oliiviöljyä
3 salottisipulia hienonnettuna
1/2 lehtisellerin varret hienonnettuna (nämä jätimme pois, sillä selleri on yksi harvoista aineksista, joista kumpikaan meistä ei välitä)
suolaa
mustapippuria
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
400 g risottoriisiä
1 dl kuivaa valkoista vermuttia tai kuivaa valkoviiniä
70 g voita
85-100 g raastettua parmesaania


Kuumenna liemi kattilassa. Kaada oliiviöljy toiseen kasariin, lisää öljyyn salottisipuli ja ripaus suolaa ja pehmennä aineksia noin 3 minuuttia. Lisää joukkoon valkosipuli ja kääntele aineksia muutama minuutti, kunnes sipulit ovat pehmenneet. Lisää kasariin riisi ja nosta lämpöä. Pidä riisi koko ajan liikkeessä ja kääntele sitä koko ajan varovasti, kun se alkaa kypsyä. Riisi muuttuu muutaman minuutin kuluttua läpinäkyväksi. Lisää joukkoon alkoholi koko ajan hämmentäen.

Kun alkoholi on imeytynyt riisiin, lisää ensimmäinen kauhallinen kuumaa lientä ja ripaus suolaa.
Lisää jatkossakin jokaisen liemikauhallisen yhteydessä ripaus suolaa. Lisää joukkoon silputut sienet. Laske lämpöä tarvittaessa niin, että liemi ei kiehu liiaksi. Lisää nestettä kauhallinen kerrallaan koko ajan sekoittaen ja anna nesteen imeytyä riisiin ennen kuin lisäät seuraavan. Jatka liemen lisäämistä, kunnes riisi on pehmeää, mutta kuitenkin pureskeltaessa vielä napakkaa. Nosta kasari liedeltä, mausta suolalla ja pippurilla sekä lisää joukkoon loput sienet, voi sekä parmesaaniraaste varovasti sekoittaen. Nauti risotto mahdollisimman pian, jolloin se on koostumukseltaan miellyttävän kosteaa.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Erinomainen resepti myös sellerillä. Tätä täytyy kokeilla uudestaan ja eri sienillä!