sunnuntaina, lokakuuta 07, 2007

Gotlannin setsuuri

Aakkosleivonnassa on vuorossa joukko hapanleipiä, joista ensimmäisenä vuorossa oli Gotlannin setsuuri.

Wikipedia kertoo, että setsuuri on hapanimelä maustettu sekaleipä, jonka nimi tulee ruotsin kielen sanoista söt ja sur. Setsuurin mausteina käytetään tavallisimmin kuminaa, pomeranssin kuorta ja fenkolia. Jauhot ovat puolestaan sekoitus ruissihti-, kokojyvävehnä-, ohra- ja kaurajauhoja.


Leivässä tuli piristävänä esiin aniksen ja fenkolin maut, jotka ovat meidän keittiössämme hieman harvemmin käytettyjä mausteita. Alla olevasta ohjeesta tulee melkoisen iso taikina, mutta ainahan siitä voi valmistaa vain puolet tai vaikkapa neljösosan, kuten me teimme.

1 1/2 l vettä
1 1/4 rkl väkiviinaetikkaa (10%)
1 rkl suolaa
18 dl ruis(sihti)jauhoja
2-3 rkl hienonnettua pomeranssinkuorta
1 rkl hienonnettuja fenkolin ja aniksen siemeniä
2 rkl tummaa siirappia
100 g hiivaa
noin 18 dl vehnäjauhoja

Voiteluun
kahvia
siirappia

Kiehauta vesi, lisää etikka ja suola. Kaada seos ruisjauhojen päälle kulhoon ja sekoita taikinaksi. Anna taikinan seistä peitettynä yön yli.

Liuota murennettu hiiva haaleaan veteen. Sekoita taikinaan mausteet, siirappi ja veteen liuotettu hiiva. Vaivaa taikinaan vehnäjauhoja, kunnes se on niin kimmoisaa, että se irtoaa kulhon reunoista. Kohota taikina liinan alla lähes kaksinkertaiseksi.

Leivo taikinasta 4 pyöreää leipää ja kohota niitä vielä leivinpaperin päällä pellillä. Paista leivät uunin alimmalla tasolla 200 asteessa noin 50 minuuttia. Voitele leipien pinnat siirapilla maustetulla kahvitilkalla heti uunista ottamisen jälkeen. Kiedo leivät leivinliinaan ja anna jäähtyä.

Ei kommentteja: