keskiviikkona, syyskuuta 12, 2007

Yksi taikina, kaksi leipää: pestoleipä ja tomaatti-fetaleipä

Leipäleivonta on ollut niin ihanan auvoista, että aakkosleivonnassa vuorossa olleiden etiopialaisten ohutleipien kohtaloa ei voinut aavistaakaan. Leipien lupailtiin olevan "hiukan happamia, hyvänmakuisia leipiä", mutta meidän mielestä niissä oli aivan liian käynyt maku. Koska osa leivistä päätyi suoraan maistamisen jälkeen vielä tuoreen lämpöisinä maatuvan aineksen joukkoon, emme edes viitsi kirjoittaa tähän ohjetta. Kenellekään emme soisi samanlaista pettymystä.

Sekasopan Marie on onneksi kuitenkin ohjeistanut kaksi loistavaa leipää, jotka syntyvät yhdestä taikinasta. Nämä leivät ovat ihanan pehmeitä ja kuohkeita, kerrassaan herkullisia!

Taikina

1 1/2 dl reilusti kädenlämpöistä vettä
4 dl reilusti kädenlämpöistä maitoa
14 g kuivahiivaa tai 50 g tuorehiivaa
1 rkl sokeria
1 rkl siirappia
2 tl suolaa
1/2 dl öljyä
3 rkl pestoa
12-13 dl vehnäjauhoja

Sekoita reilusti kädenlämpöinen vesi ja maito keskenään ja liuota hiiva joukkoon. Lisää sokeri, siirappi, suola, öljy ja pesto. Sekoita hyvin ja lisää jauhot desi kerrallaan samalla vaivaten niin kauan, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoilta. Kohota taikinaa liinan alla noin 30 minuuttia. Kumoa taikina jauhotetulle leivinalustalle ja vaivaa taikinaa hetki. Jaa taikina puoliksi. Valmista toisesta taikinasta pestoleipä ja toisesta tomaatti-fetaleipä.

Pestoleipä
6
rkl pestoa
merisuolaa

Kauli puolikas taikina litteäksi levyksi ja levitä noin puolet pestosta levylle tasaisesti ja rullaa napakalle rullalle jättäen saumapuoli alaspäin. Nosta leipä leivinpaperille. Taputtele leipä litteäksi koko pituudeltaan ja painele sormen päällä kuoppia sinne tänne leipään.
Voitele leipä lopulla pestolla.

Tomaatti-fetaleipä
kirsikkatomaatteja viipaloituna
fetaa kuutioina
1/2 dl oliiviöljyä
yrttejä maun mukaan, kuten ruohosipulia ja basilikaa
merisuolaa


Muotoile toisesta taikinanpuolikkaasta pitkulainen pötkö ja nosta se leivinpaperille pestoleivän viereen. Taputtele pötkö litteäksi ja painele sormella kuoppia leipään. Painele tomaattiviipaleet ja fetakuutiot leivän pintaan.
Kohota leipiä liinan alla vielä noin 40 minuuttia. Valmista kohoamisen aikana öljyseos sekoittamalla öljyn joukkoon haluamiasi yrttejä. Levitä yrttiöljy tasaisesti tomaatti-fetaleivän päälle kohoamisen jälkeen.
Rouhi leipien päälle merisuolaa ja paista 175 asteessa uunin alimmalla tasolla noin 25-30 minuuttia.

Ei kommentteja: