keskiviikkona, elokuuta 08, 2007

Vaniljainen risotto ja marinoidut luumut

Kun tämä vaniljaisen risoton ohje osui silmiin Gastroblogista, kutkutteli se mielessä niin kovasti, että testasimme sitä hieman sovellettuna mitä pikimmiten. Aivan loistava idea tehdä makeaa risottoa!

Tämä käy mielestämme korvikkeeksi perinteiselle puurolle esimerkiksi välipalan tapaan, mutta yhtä hyvin myös jälkiruoaksi. Risoton kumppani on helposti muunneltavissa; sherryssä marinoidut luumut toimivat loistavasti, mutta varmasti myös marinoidut mansikat, mansikkakiisseli tai jokin muu hedelmä- tai marjapohjainen toimii kumppanina hyvin.

Vaniljarisotto (2 annosta)

1,5 dl risottoriisiä
voita
1 vaniljatanko
1 kanelitanko
6 dl maitoa
2 rkl sokeria
ripaus suolaa

Halkaise vaniljatanko ja hauduta se kanelitangon kanssa maidossa. Kuullota riisiä hetken aikaa voissa ja kaada sitten maustettua maitoa riisin päälle vähitellen niin, että maito ehtii välillä imeytyä. Lisää sokeri ja anna hautua noin 1/2 tuntia välillä sekoittaen. Lisää lopuksi suola ja sekoita hyvin. Annostele risotto syville lautasille, ripottele päälle hieman sokeria ja paahda pinta esimerkiksi sähköuunin grillivastuksen alla.

Marinoidut luumut

3 tuoretta tummaa luumua
1 dl vettä
1/2 dl sokeria
1/2 dl sherryä

Kiehauta vesi ja sokeri, lisää sherry ja keitä hiukan kokoon. Lohko luumut ja lisää ne liemeen. Nosta kattila levyltä ja anna jäähtyä.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Söin pari viikkoa sitten Marokkolaisissa hääjuhlissa jälkiruuaksi makeaa couscousia. Se oli hyvää! Luulen, että couscous oli keitetty vaniljaliemessä. Makua antoivat ruudukoksi ripotellut kanelivanat sekä ruudukoiden keskelle laitetut murskattupähkinä-fariinisokeri-kaneli-kasat.