perjantaina, elokuuta 31, 2007

Briossit ja salaattilasagne

Leipien aakkosleivonnassa oli vuorossa tänään ranskalaista alkuperää olevat briossit, jotka ovat runsaasti rasvaa ja kananmunaa sisältäviä leivonnaisia. Heti tuoreeltaan briossit olivat todella maukkaita ja rakenteeltaan pehmeitä ja kuohkeita. Sopivat todella hyvin ainakin salaatin kaveriksi.

Briossit (25 kpl)

25 g hiivaa
2 dl kädenlämpöistä vettä
4 dl vehnäjauhoja
1/2 tl suolaa
150 g margariinia tai voita
1/2 dl sokeria
5 munaa
noin 1 l vehnäjauhoja

Voiteluun: munaa

Murenna hiiva noin 37-asteiseen veteen ja lisää 4 dl jauhoja ja suola. Alusta taikinaa niin, että se irtoaa kulhon reunoista. Kohota taikina kaksinkertaiseksi.

Vaahdota rasva ja sokeri keskenään. Vaivaa rasva-sokeriseos ja vatkatut kananmunat taikinaan ja lisää loput jauhot. Vaivaa taikina jauhotetulla leivinalustalla kimmoisaksi. Pyöritä taikinasta pitkä tanko. Erota tangosta pieni pala ja pyöritä siitä 25 pientä taikinapalloa. Muovaa lopusta tangosta 25 pyöreää pullaa ja nosta ne folio-/muffinssivuokiin. Tee pulliin syvennys ja laita niihin taikinapallo. Kohota pullia liinalla peitettynä noin 20 minuuttia.
Tee kunnollinen syvennys, sillä meillä pikkupallot nousivat korkeuksiin pullien kohotessa.

Voitele pullat vatkatulla munalla ja kypsennä niitä uunin keskitasolla 250 asteessa noin 10 minuuttia. Jäähdytä briossit leivinristikolla.


Salaattilasagne
(4 annosta)

8 lasangelevyä
3 l vettä
2 tl suolaa
2 rkl öljyä
3/4 dl pestoa
kourallinen rucolaa
1 maustekurkku
4 tomaattia
1/2 tlk (á 330 g) säilöttyä parsaa
1 tlk mangoviipaleita sokeriliemessä
200 g fetajuustokuutioita
kourallinen oliiveja
mausteita maun mukaan

Keitä vesi kiehuvaksi tilavassa kattilassa ja lisää öljy ja suola. Nosta lasagnelevyt veteen ja kypsennä välillä sekoittaen noin 10 minuuttia. Nosta levyt yksitellen kattilasta siivilän kautta leivinpaperin tai leikkuulaudan päälle, jolloin ne eivät tartu kiinni toisiinsa. Pilko rucola, kurkku, tomaatit, parsa, mangoviipaleet ja oliivit.

Levitä kaksi lasagnelevyä vierekkäin vadille. Sivele pestoa levyjen pintaan. Ripottele levyille pilkottuja aineksia niin, että täytettä riittää neljään kerrokseen. Tee samoin seuraavat kerrokset, jolloin vihanneskerros jää päällimmäiseksi. Ripottele päälle haluamiasi mausteita.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos hienosta blogistanne! Täältä saa aina ideoita ja inspiraatiota omiin keitoksiinsa :) Kuvat oikein houkuttavat kokeilemaan!

arleena kirjoitti...

Raikkaalta kuulostava kasvislasagne. Kun kotiudun tltä reissultani, kokeilen lasagneohjettanne.

Pippuri kirjoitti...

Tuula, mukava kuulla, että olemme onnistuneet saamaan kuviin houkuttelevuutta. Omasta mielestämme kuvaamisessa olisi vielä melkoisen paljon petrattavaa.

Kuulemme mielellämme kommenttejanne, jos kokeilette Limepippurissa esiteltyjä ohjeita.

Aurinkotuuli kirjoitti...

Hauska idea! Tästä saakin mukavasti ideaa syksyn illanistujais tarjoiluihin :).