lauantaina, heinäkuuta 28, 2007

Birgitan viikunaleipä

Aakkosleivonta jatkuu tällä kertaa hieman tummemman ja hedelmäisemmän leivän merkeissä. Viikunat toivat leipään mukavaa makoisuutta.

3 dl vettä
3 dl maitoa
50 g hiivaa
7 kuivattua viikunaa
1/2 dl pellavansiemeniä
1/2 tl suolaa
1/2 dl öljyä
4 dl grahamjauhoja
4 dl ruisjauhoja
6 dl vehnäjauhoja

Lämmitä yhdistetty vesi ja maito kädenlämpöiseksi. Murenna ja liuota hiiva pieneen määrään seosta. Lisää loput nesteestä. Leikkaa viikunat paloiksi ja lisää ne muiden aineiden kanssa taikinaan. Alusta niin kauan, että taikina irtoaa kulhon reunoista. Anna taikinan kohota 30 minuuttia.

Jaa taikina jauhotetulla leivinpöydällä kahtia ja muotoile puoliskoista sileitä limppuja. Nosta leivät voideltuihin noin 1 1/2 litran leipävuokiin ja anna kohota vielä noin 40 minuuttia. Kypsennä leipiä uunin alatasolla 175 asteessa noin 50 minuuttia.

2 kommenttia:

Polkkapossu kirjoitti...

Nostan kyllä hattua tästä teidän aakkosprojektista. Aivan loistava idea. Hmmm... taisin hehkuttaa jo aikaisemminkin tätä.

Pippuri kirjoitti...

Aakkosprojektin myötä tulee ainakin kokeiltua jos jonkinmoista leipää, myös sellaisia, joita ei tulisi ilman tätä projektia varmaankaan tehtyä. Hyviä uusia ohjeita löytyy ihan varmasti; ainakin maissileipä on ihan kingi!