sunnuntaina, heinäkuuta 15, 2007

Auringonkukkaleivät

Ankkurintukkien jälkeen aakkosleivonnassa oli vuorossa taas nopeammin valmistuva leipä. Auringonkukkaleipää voisi kuvata ihan hyväksi perusleiväksi. Limelle auringonkukkaleivän tuoksu toi mieleen kaupan vasta leivottujen Fazerin leipien veden kielelle nostavan tuoksun.

2 dl vehnärouhetta
2 dl grahamjauhoja
3 dl kiehuvaa vettä
3 dl kylmää vettä
50 g tuorehiivaa
25 g margariinia tai voita
3 dl grahamjauhoja
7-8 dl erikoisvehnäjauhoja
1 rkl vaaleaa siirappia
2 tl suolaa
2 dl kuorittuja auringinkukansiemeniä

Sekoita vehnärouhe ja grahamjauhot ja kaada niiden päälle kiehuva vesi. Sekoita ja anna levätä 10 minuuttia. Lisää 3 dl kylmää vettä ja sekoita neste kädenlämpöiseksi. Liuota sekaan murennettu hiiva. Lisää rasva ja sen jälkeen siirappi, suola, auringonkukansiemenet sekä graham- ja vehnäjauhot. Vaivaa taikinaa voimakkaasti, kunnes se on kimmoisaa ja irtoaa kulhon reunoista. Kohota taikina kaksinkertaiseksi, noin 45 minuuttia.

Alusta taikina jauhotetulla leivinpöydällä kimmoisaksi ja tee siitä kaksi pyöreää leipää. Nosta leivät leivinpaperin päälle pellille ja kohota leipiä vielä 30-45 minuuttia. Leikkaa leipien pintaan veitsellä viiltoja joko ennen kohottamista tai sen jälkeen. Voitele leivät vedellä ja kypsennä uunin alatasolla 200 asteessa noin 45 minuuttia. Anna jäähtyä leivinliinan alla ristikolla.

Ei kommentteja: