torstaina, lokakuuta 07, 2010

Kinuskinen juustokakku

Prinsessamme 2-vuotissynttäritarjottavista ehkä herkullisin oli juustokakku, kuinkas ollakaan. Kuva kaikessa askeettisuudessaan ei kerro herkullisuudesta mitään, mutta pala tätä kinuskista juustokakkua mansikkamelban kanssa vie kielen mennessään. Kerrassaan loistava ohje löytyi täältä.

Kinuski
1 tlk kondensoitua maitotiivistettä

Pohja
250 g Digestive-keksejä tai tummia täytekeksejä
100 g voita

Täyte
800 g maustamatonta tuorejuustoa
1 prk smetanaa
1 prk ranskankermaa
2 dl tomusokeria
4 munaa
2 tl vaniljasokeria

Valmista aluksi kinuski. Irrota maitotölkistä etiketti ja laita koko avaamaton tölkki kattilaan kiehuvaan veteen, niin että tölkki on veden peitossa. Keitä miedolla lämmöllä noin 3 tuntia. Lisää kattilaan vettä tarvittaessa keittämisen aikana. Ota tölkki pois kattilasta ja anna hieman jäähtyä.

Hienonna keksit ja sekoita rasva keksimurskan joukkoon. Vuoraa halkaisijaltaan noin 26-28 cm:n irtopohjaisen kakkuvuoan pohja leivinpaperilla ja painele keksiseos pohjalle. Vatkaa tuorejuusto, ranskankerma ja smetana tasaiseksi seokseksi ja lisää joukkoon tomusokeri, vaniljasokeri ja munat. Vatkaa varovasti ainekset sekaisin, sillä täytteen tulee olla tasaista, mutta vältä kuitenkin vatkaamasta liikaa, jotta siihen ei tule turhaan ilmakuplia. Kaada puolet täytteestä keksipohjan päälle ja sitten puolet kinuskista täytteen päälle. Sekoita kinuskia hieman juustotäytteen joukkoon. Kaada kinuskin päälle loput täytteestä ja päällimäiseksi loput kinuskista. Sekoita kinuskikerrosta taas varovaisesti juustokerrokseen.

Paista kakkua 170 asteessa noin 1,5 tuntia. Peitä pinta foliolla, ettei pinta ruskistu. Kun kakku on kypsä, sammuta uuni, mutta jätä kakku uuniin vielä pariksi tunniksi. Jäähdytä kakku ja tarjoile se kylmänä esimerkiksi mansikkamelban kanssa.

4 kommenttia:

anskusiili kirjoitti...

Voi nam, tuossa taitaa olla täydellisyyden aineet kasassa.

Maidolla, ei sokeria kirjoitti...

Oih, tän on pakko olla hyvää. Kysymys: onko tuon kinuskimaidon rasvaisuusasteella merkitystä lopputuloksen kannalta?

Anonyymi kirjoitti...

Hei,
onko totta, että pitää keittää 3 tuntia?
t ihmettelijä

Pippuri kirjoitti...

Anteeksi vastausten viipyminen.

Kondensoitua maitoa pitää tosiaan keittää tuon kolmisen tuntia. Saattaa toki olla, että kinuski olisi aikaisemminkin valmista, mutta emme ole uskaltaneet avata purkkia kuin vasta kolmen tunnin jälkeen.

Esimerkiksi Kinuskikissalta ja Pullahiireltä löytyy vinkkejä kondensoidun maidon keittämisestä mikrossa, jolloin se valmistuu nopeammin.

Rasvaisuusasteen vaikutuksesta emme osaa sanoa mitään.