maanantaina, toukokuuta 19, 2008

Yrttikierreleipä

Keittiössämme on touhuttu melkolailla entiseen tahtiin, mutta erilaisten kiireiden vuoksi bloggaus on jäänyt viime viikkoina valitettavasti kiireen jalkoihin. Suurin kiireen aiheuttaja on viime viikkoina ollut, ja tulee tulevina kuukausina olemaan, vasta käynnistynyt taloprojekti. Keittiönämme tulee kuukauden päästä olemaan vuokrakeittiö ja se tullee antamaan oman säväyksensä ruoanlaittoon ja leivontaan. Kipot ja kupit eivät varmaankaan ihan heti ole järjestyksessä uudessa asunnossa eikä keittiö ole yhtä toimiva paikka ruoanlaitolle ja leipomiselle kuin nykyisemme.

Selkein merkki arkisen kiireen lisääntymisestä on se, että olemme turvautuneet yhä useammin kaupan leipähyllyjen tarjontaan. Nekin maistuvat nyt paljon paremmin pienen tauon jälkeen ja oikein hyviä leipiähän sieltä löytyykin. Kettuterroristeilta löytyneen valkosipulisen yrttikierreleivän ohjeen pohjalta oli kuitenkin kokeiltava taas itse tehdä leipää.

3 dl maitoa
1 ps kuivahiivaa
1 rkl sokeria
1 tl suolaa
4 1/2 dl vehnäjauhoja
25 g voita

Täyte
25 g voita
2 valkosipulinkynttä murskattuna
2 dl yrttejä, esim. basilikaa, persiljaa, timjamia silputtuna
1/2-1 dl aurinkokuivattua tomaattia paloiteltuna

Kuumenna maito reilusti kädenlämpöiseksi, noin +42-asteiseksi. Sekoita joukkoon sokeri, suola ja pieneen jauhomäärään sekoitettu kuivahiiva. Alusta vähitellen joukkoon loput jauhot. Lisää lopuksi taikinaan sulatettu voi hyvin sekoittaen.

Kohota taikina liinan alla kaksinkertaiseksi. Kauli taikina noin 30x40 cm:n levyksi. Levitä levylle pehmeä voi ja valkosipulimurska sekä ripottele päälle haluamiasi yrttejä ja halutessasi aurinkokuivattuja tomaattipaloja. Kääri taikina rullalle ja nosta pellille leivinpaperin päälle. Leikkaa taikinatanko pituussuunnassa kahtia jättäen tangon toinen pää yhtenäiseksi. Kierrä taikinatangot toistensa ympäri ja nipistä päät yhteen. Anna kohota vielä hetki liinan alla. Paista 200 asteessa noin 20 minuuttia.

1 kommentti:

oliivia kirjoitti...

Nam, taas teillä on leivottu herkkuja!
Onnea taloprojektille, ja tsemppiä matkaan! Sieltä ne vähitellen vuokrakeittiöstäkin löytyy kipot ja kupit ;)
Mutta muutot on kyllä raskasta puuhaa, vaikka uuteen on useimmiten kiva sitten päästä kotiutumaan.