sunnuntaina, huhtikuuta 27, 2008

Sitruunainen parsapasta

Myöhäisen talviloman vieton takia blogimme on viettänyt viikon ajan hiljaiseloa. Keittiössämme on toki touhuiltu monenkinlaista, niin suolaista kuin makeaa, mutta bloggaaminen on jäänyt muiden loma-aktiviteettien varjoon. Nyt auringonsäteet lämmittävät jo niin, että grillikauden avajaisiin ei varmaan kulu enää montaakaan päivää.

Kevään koittaessa alkaa myös parsakausi. Jo viime keväänä mielessämme oli into kokeilla parsan valmistamista ja nauttimista monissa muodoissa, mutta tämä jäi kuitenkin tekemättä. Vasta nyt pääsimme toteamaan parsan herkullisuuden Pastanjauhajien sitruunaisen parsapastan ohjeella, jonka toteutimme ilman kylmäsavulohta.

Parsan voi valmistaa ja tarjoilla monilla eri tavoilla. Parsa nautitaan usein keitettynä erilaisten kastikkeiden, esimerkiksi hollandaisekastikkeen tai voisulan kanssa. Parsa käy loistavasti pastaan, risottoon, keittoon ja salaatteihin. Ostaessasi parsaa kiinnitä huomiota siihen, että tuore parsa on napakka ja kiinteä ja parsan nuput ovat supussa. Kun saat parsan kotiin, säilytä se jääkaapissa kosteaan, kuivaksi väännettyyn pyyhkeeseen käärittynä ja käytä se mahdollisimman pian.

1 nippu (500 g) vihreää parsaa
voita
2 salottisipulia
2 dl kermaa
1 1/2 tl sitruunan kuoriraastetta
3 rkl sitruunanmehua
suolaa
pippuria
pastaa

Leikkaa parsan tyvestä kova noin 3-5 cm:n puumainen osa pois. Vihreää parsaa ei tarvitse kuoria kuin siinä tapauksessa, että varsi tuntuu tyviosasta puumaiselta ja kuori paksulta. Mikäli kuorit parsat, aseta parsatanko leikkuulaudalle ja aloita kuoriminen nupun alta kohti tyveä.

Keitä parsa laakeassa kattilassa suolalla maustetussa vedessä kypsäksi, noin viiden minuutin ajan. Nosta parsat hetkeksi kylmään veteen, jolloin sen kypsyminen lakkaa. Säästä keitinvesi pastan keittämiseen.

Kuullota sipulisilppu voissa ja mausta suolalla ja pippurilla. Lisää kerma ja sitruunankuoriraaste ja anna hautua miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia. Lisää 2 rkl sitruunamehua ja nosta kattila liedeltä.

Kuumenna parsan keitinvesi kiehuvaksi ja keitä siinä pasta.

Lisää kermakastikkeeseen valutettu pasta, paloiteltu parsa, 1 dl keitinvettä ja 1 rkl sitruunamehua ja kuumenna pasta vielä miedolla lämmöllä. Mausta tarvittaessa suolalla ja pippurilla.

Ei kommentteja: