keskiviikkona, tammikuuta 02, 2008

Joulupöydän silakat

Silakat ovat oleellinen osa jouluruokaamme. Tällä kertaa valmistimme joulupöytään Kettuterroristien ohjeen pohjalta valkosipulisilakoita ja nykyisin tuntemattomasta lähteestä taltioidulla ohjeella lasimestarin silakoita ja sitruunasilakoita.

Valkosipulisilakat

700 g silakkafileitä
5 dl vettä
1 dl etikkaa
1 1/2 rkl suolaa

Kastike:
2 dl kermaviiliä
1 1/2 dl rasvatonta majoneesia
4 suurehkoa valkosipulinkynttä murskattuna
2 tl valkopippurijauhetta
1 rkl sokeria
2 tl suolaa

Liota silakkafileitä yön yli suolalla maustetussa etikkavedessä. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään ja laita valutetut fileet kerroksittain kastikkeen kanssa kannelliseen astiaan. Anna maustua kylmässä vähintään 1 vrk.

Sitruunasilakat


600 g silakkafileitä
2 rkl merisuolaa
2 rkl sokeria
1 sitruuna

Kastike:
2 isohkoa valkosipulinkynttä viipaloituna
2 sitruunaa viipaloituna
35 g pieniä kapriksia
valkopippuria

1 dl valkoista balsamicoa
1 1/2 dl oliiviöljyä

Huuhtele ja valuta silakkafileet. Lado fileet tasaiselle alustalle ja mausta suolalla ja sokerilla. Taita silakat kalan muotoon, lado kannelliseen astiaan ja purista päälle sitruunan mehu. Anna maustua kylmässä yön yli, kääntele muutaman kerran astiassa maustumisen alussa.

Lado valutetut fileet, valkosipuli- ja sitruunaviipaleet sekä kaprikset kerroksittain astiaan ja jauha päälle valkopippuria. Kaada päälle balsamico-öljyseos. Anna maustua kylmässä vähintään 1 vrk.


Lasimestarin silakat


600 g silakkafileitä
1/2 rkl suolaa
mustapippuria

Liemi:
1 1/2 dl sokeria
1 dl väkiviinaetikkaa
1 dl vettä
1 rkl suolaa

Lisäksi
2 porkkanaa viipaloituna
1 punasipuli
viipaloituna
4 laakerinlehteä
1 rkl sinapinsiemeniä
10 maustepippuria
10 neilikkaa
1 1/2 rkl suolaa

Mausta silakkafileet suolalla sekä pippurilla ja anna maustua muutama tunti jääkaapissa. Kiehauta kattilassa liemen ainekset ja anna jäähtyä.

Lado silakkafileet, porkkana- ja punasipuliviipaleet sekä mausteet kannelliseen astiaan kerroksittain ja kaada päälle jäähtynyt liemi. Varmista, että silakat ovat kokonaan liemen peitossa. Anna maustua kylmässä vähintään 1 vrk.

Ei kommentteja: