tiistaina, tammikuuta 08, 2008

Isoäidin kaltattu leipä

Aakkosten mukaan eteneminen on myös muiden harrastus ja meidänkin kohdalla matka jatkuu taas. Isoisän jälkeen leivotaan isoäidin tapaan. Vuorossa oli rukiinen leipä, joka oli helppotekoinen, mutta melkoisen vaiherikas ja aikaavievä seisottamisen ja kohotusten vuoksi. Puolikkaasta taikinasta tuli sopivankokoinen, mieluummin jopa reilunkokoinen leipä kahden hengen talouteemme. Leipää voisi kuvata maultaan perushyväksi ruisleiväksi.

1. päivä:
1 1/2 dl ruis- tai sihtiruisjauhoja
1 1/2 dl karkeita ruisjauhoja
5 dl kiehuvaa vettä

Lisää kiehuva vesi ruisjauhoseoksen joukkoon ja sekoita puuroksi. Ripottele päälle vähän jauhoja ja anna seistä leivinliinan alla yön yli.

2. päivä:
6 dl maitoa
50 g tuorehiivaa
2 tl suolaa
noin 20 dl ruis- tai sihtiruisjauhoja
3 rkl tummaa siirappia

Voiteluun kahvia

Lämmitä maito noin 40-asteiseksi ja sekoita taikinan joukkoon. Liuota hiiva seokseen. Lisää suola ja suurin osa jauhoista. Vaivaa taikinaa niin, että se irtoaa kulhon reunoista ja anna sen sitten kohota noin puoli tuntia.

Lisää siirappi ja loput jauhot. Vaivaa taikina kiinteäksi ja anna kohota vielä noin puoli tuntia.

Leivo taikinasta kolme limppua. Nosta leivät pellille ja anna kohota jälleen noin puoli tuntia.

Paista leipiä uunin alatasolla 250 asteessa noin 20 minuuttia, jonka jälkeen laske lämpötila 200 asteeseen ja paista vielä noin 40 minuuttia. Jos leivät näyttävät tummuvan liikaa, aseta niiden päälle leivinpaperi. Voitele kuuman leivät kahvilla ja anna jäähtyä.

Ei kommentteja: