lauantaina, huhtikuuta 28, 2007

Makuja Riikasta, osa 1: ruoka ja ravintoloiden tarjonta

Olin tuomassa teille kerralla näytille aimo annoksen riikalaisia makuelämyksiä, mutta koska onnistuin kadottamaan koko tekstin, tuon elämyksiä näytille nyt vähän kerrallaan.

Reissumme onnistui oikein hyvin ja saimme neljän päivän aikana hyvän kuvan Riikasta kaupunkina ja latvialaisesta kulttuurista.


Latvialainen ruokakulttuuri oli elämys. Kaupungissa on valtava määrä erilaisia ravintoloita ja monen maan keittiöt ovat edustettuina. Keskityimme itse pelkästään paikallista ruokaa tarjoaviin ravintoloihin.

Kolmena iltana testasimme niin paikallisten kuin turistien keskuudessa suosituiksi muodostuneita Lido-ketjun ruokapaikkoja.

Kaksi näistä ruokapaikoista toimi niin, että alkuruoat koottiin buffet-pöydästä ja pääruoat sai kokin annostelemina. Maksu meni sen mukaan, mitä lautasella oli.

Ruoka oli aika tuhtia, sillä rasvaa ei oltu säästelty ja kokki annosteli pääruokia melkoisen isolla kauhalla. Ruoka oli kuitenkin todella maukasta! Latvialaisissa ruoissa käytetään paljon muun muassa lihaa, erityisesti porsasta, hapankaalta, punajuurta ja juustoa.

Kävimme testaamassa myös paikallisten suosiman
"pikaruokapaikan" Pelmeni XL:n, joka tarjoaa venäläiseen ruokakulttuuriin kuuluvia pelmenejä erilaisilla täytevaihtoehdoilla. Tarjolla oli myös erilaisia keittoja. Pelmenit olivat makunsa puolesta positiivinen yllätys, sillä ulkonäkönsä puolesta ne eivät olleet kovinkaan houkuttelevan näköisiä.

Herkuttelimme matkan aikana myös pannukakuilla suositussa pannukakkukahvilassa nimeltä Vilhelms. Myös täällä maksettiin siitä, mitä lautaselle otettiin. Pannukakkuja oli monenlaisia; niitä oli ilman täytteitä, suolaisilla täytteillä ja makeilla täytteillä ja lisäksi oli erilaisia marmeladeja ja majoneeseja. Tykästyimme erityisesti raejuustolla täytettyyn pannukakkukääröön.

Vatsat tulivat siis hyvinkin täyteen matkan aikana ja nyt on tarkoituksena hieman sulatella kertynyttä varastoa tekemällä kevyempää ruokaa tai ainakin syömällä pienempiä annoksia. : )

2 kommenttia:

Polkkapossu kirjoitti...

Mukava lukea matkakertomuksia. Riikan matkakin jossain vaiheessa tuloillaan.

Tusla kirjoitti...

Portugalista juuri palanneena voisi todeta samaa, että nyt on paikallaan pieni ruokavalion kevennys... Annoskoot olivat aika isoja oliiviöljyssä ei juuri säästelty. :)