tiistaina, heinäkuuta 24, 2007

Calzoneja grilliritilällä

Lupasimme ottaa kesäkuun ruokahaasteen tosisnamme ja niin olemme totta vieköön yrittäneet tehdä. :) Olemme kokeilleet kesän aikana jos jonkinlaista ohjetta ja vielä on lisäksi muutama kokeilu, jotka tuomme tietoisuuteenne lähipäivinä. Keittiömme sisäisen äänestyksen perusteella kisaan lähtee mukaan grillatut calzonet, jotka ovat helppotekoisia ja todella muuntelukelpoisia kesäillan (ja miksei talvenkin) syömisiä.

Jokunen aika ennen Limepippurin perustamista teimme calzoneja ensimmäistä kertaa ja ihastuimme niihin toden teolla. Näin kesäkuun ruokahaasteen lähestyessä loppuaan tajusimme yhtäkkiä, että miksikö emme valmistaisi calzoneja grilliritilällä. Calzoneihin tehtiin tällä kerralla useammanlaisia täytteitä, joten niitä oli tarjolla sekä pää- että jälkiruoaksi. Osa calzoneistamme sai siis suolaisen ja osa makean sisällön.


Taikina

4 dl kädenlämpöistä vettä
50 g hiivaa
1/2 dl oliiviöljyä
1 tl suolaa
9-10 dl vehnäjauhoja

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää öljy ja suola. Lisää jauhot ja vaivaa, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista. Kohota kaksinkertaiseksi.

Vaivaa taikinasta ilmakuplat pois ja jaa taikina sopivankokoisiin osiin. Kauli taikinasta pyöreitä pohjia. Älä kuitenkaan kauli liian ohueksi, jottei taikina repeydy grillin ritilällä. Täytä toinen puoli pohjasta haluamillasi täytteillä, käännä toinen puoli täytetyn puoliskan päälle ja painele reunat hyvin kiinni. Grillaa kypsiksi.


Suolaiset calzonet

Suolaisten täytteiden alle levitimme tomaattipyreestä ja paseeratusta tomaatista tehtyä seosta, joka oli maustettu suolalla ja pippurilla. Sopivia täytteitä suolaisiin calzoneihin ovat esimerkiksi kinkku, salami, jauheliha, herkkusieni, paprika, tomaatti, kesäkurpitsa, sipuli ja ananas sekä erilaiset juustot.



Makeat calzonet

Makeat calzonet voi pohjustaa esimerkiksi rahkatäytteellä tai ricottajuustolla. Sopivia täytteitä makeisiin calzoneihin ovat esimerkiksi kaikenlaiset hedelmät, niin tuoreina kuin säilyketölkistä otettuna. Hyväksi havaitsimme myös kuivattujen hedelmien käytön. Kuivattuja hedelmiä kannattaa keittää esimerkiksi sherrytilkassa, jolloin niistä saa mukavan pehmeitä ja aromikkaita. Aivan varmasti myös rosmariiniviinirypäleet olisivat sopineet näihinkin grillissä valmistuneihin calzoneihin mitä mainioimmin.

Rahkatäyte

1 tlk (250 g) maitorahkaa
1 kananmuna
2 rkl sokeria
2 tl vanilliinisokeria
1 rkl sitruunamehua

Valmista rahkatäyte sekoittamalla kaikki ainekset keskenään.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Taas saitte veden nousemaan kielelleni. Ah, miltä maistuisikaan nyt salami-ananas-juustotäytteinen calzone. Ehkäpä testaan reseptiänne :). Nyt kuuluukin kysymys, missä lämpötilassa nämä tulisi paistaa ihka tavallisessa uunissa, kun kuulun grilliä omistamattomien noviisikokkaajien heimoon...

Pippuri kirjoitti...

Eppu, se maistuu kyllä hyvälle. ;) Kokemuksemme mukaan calzonet kypsyvät tavallisessa uunissa 225 asteessa noin 25 minuutissa.

Anonyymi kirjoitti...

Hyvältä maistui calzone ekassa kommentissani mainitulla täytteellä. Testasin sen nimittäin eilen. Uuniin täräytin 250 astetta lämpöä ja oivallisesti kypsyivät leipomukseni, jotka tosin näyttivät pieniltä valailta ;-). Kiitos reseptistä. Teen toistekin.Tomaattiseoksen maustoin chilijauheella suolan ja pippurin lisäksi. Hiven oreganoa olisi voinut tehdä vielä yrttistä lisäaromia.

Pippuri kirjoitti...

Kiva kuulla, että calzonet maistuivat! On totta, että uunissa kypsennettyinä calzonejen ulkonäkö ei ole mitä mainion, mutta makuhan onkin pääasia!