tiistaina, tammikuuta 15, 2008

Lisäkkeitä lihalle: valkosipuliperunavuoka ja juuresgratiini

Delicardin toimittaman savuporon ja peuranpaistin kaveriksi valmistimme lauantai-iltaa varten valkosipulista perunavuokaa ja kermaista juuresgratiinia. Voi miten hyviä valkosipulikermaperunat olivatkaan pitkästä aikaa. Perunoiden esikypsennys pannulla taisi olla hyvä ajatus. Juuresgratiini puolestaan oli hyvä lisäke lihalle, mutta toimisi varmasti myös sellaisenaankin.

Valkosipuliperunavuoka

800 g perunoita
1 tl suolaa
mustapippuria
3 valkosipulinkynttä
2 dl kermaa
2 dl maitoa

Viipaloi kuoritut perunat ohuiksi viipaleiksi ja paista niitä voissa paistinpannulla niin, että ne saavat hieman väriä. Lisää joukkoon suola, murskatut valkosipulinkynnet sekä rouhi hieman mustapippuria myllystä ja paista vielä hetki. Lado perunat uunivuokaan ja kaada päälle kerma-maitoseos. Kypsennä 225 asteessa uunin keskitasolla noin 45 minuuttia.

Kermainen juuresgratiini

3 palsternakkaa
2 pientä lanttua
1 nauris
3 perunaa
1 rkl karkeaa merisuolaa
2 tl vastarouhittua suolaa
1 tl vastarouhittua pippuria
1 1/4 dl ruokakermaa
1 1/4 dl (täys)maitoa
2 rkl voita
3 tl kuivattua tai
3 rkl tuoretta persiljaa hienonnettuna
6 rkl raastettua parmesaania

Kuori palsternakat, lantut, nauriit ja perunat ja leikkaa ne noin isohkoiksi kuutioiksi. Keitä juureskuutioita karkealla merisuolalla maustetussa runsaassa vedessä ilman kantta noin 30 minuuttia niin, että juurespalat tuntuvat haarukalla kokeiltaessa pehmeiltä.

Valuta juurekset hyvin ja kaada ne suureen kulhoon. Rouhi päälle suolaa ja pippuria ja kääntele kuutioita.

Kuumenna kattilassa kerma, maito ja voi välillä sekoittaen, kunnes kattilan reunoille muodostuu pieniä kuplia. Lisää persilja nesteeseen ja kaada puolet nesteestä juuresten päälle. Survo juurekset perunasurvimella karkeaksi muhennokseksi ja kun neste on imeytynyt, lisää loput nesteestä ja muhenna uudelleen. Siirrä seos voideltuun halkaisijaltaan noin 30 cm:n uunivuokaan, tasoita pinta ja ripottele päälle juustoraaste.

Paista 180 asteessa noin 15-20 minuuttia, kunnes pinta alkaa ruskistua. Kuumenna halutessasi vielä grillivastuksen alla muutama minuutti.

Ei kommentteja: