tiistaina, syyskuuta 11, 2007

Jogurtti-viinikreemitorttu

Jogurtti-viinikreemitorttu vetoaa meihin jo pelkästään nimensä puolesta, mutta nähtyään lisäksi Sirpa Talkan Tee hyvä kakku -kirjasta tortun kuvan, tortun leipomista ei voi vastustaa. Joistakin pienistä muutoksista huolimatta jogurtti-viinikreemillä täytetty kääretorttuviipaleista koottu kakku oli täydellisen raikas ja aavistuksen kirpeähkö makunautinto.

Ohjeen perusteella torttu saattaa vaikuttaa työläältä, mutta ei sitä ole. Aikaavievä se on siinä mielessä, että hyytyminen vaatii vähintään kolme tuntia, joten kädenkäänteessä sitä ei saa tarjolle.

Pohjat (kääretorttulevy ja torttupohja)

2 dl vehnäjauhoja
1/2 dl maissitärkkelysjauhoa
1 tl leivinjauhetta
4 munaa
2 rkl kiehuvaa vettä
1 dl fruktoosia
1 tl vaniljasokeria

Kääretortun väliin
1 1/2 dl mansikkasurvosta


Vuoraa uunipelti ja halkaisijaltaan 28 cm:n irtopohjavuoka leivinpaperilla. Sekoita keskenään vehnäjauhot, maissitärkkelysjauho ja leivinjauhe. Vaahdota munat ja vesi kuohkeaksi, lisää joukkoon fruktoosi ja vaniljasokeri ja vispaa vielä hetki. Lisää kuiva-aineseos taikinaan siivilän läpi sekoittaen. Levitä taikinasta hieman yli puolet uunipellille 30 x 40 cm:n kokoiselle alalle kääretorttulevyksi ja kaada loput taikinasta kakkuvuokaan torttupohjaksi.

Kypsennä kääretorttulevyä 200 asteessa noin 7 minuuttia ja sen jälkeen torttupohjaa noin 5 minuuttia. Kumoa kääretorttulevy leivinpaperin päälle, johon on ripoteltu fruktoosia. Poista kääretorttulevystä leivinpaperi ja rullaa torttulevy alustan kanssa jäähtymisen ajaksi, jotta pohjan kosteus ei karkaa. Levitä jäähtyneelle, avatulle kääretorttulevylle mansikasurvosta ja kääri se pitkän sivun suuntaisesti rullalle.


Jogurtti-viinikreemitäyte

6 liivatelehteä
3 rkl maissitärkkelysjauhoa
2 dl valkoviiniä
3 keltuaista
1 sitruunan mehu
2 dl vispautuvaa kasvirasvavalmistetta
3 dl maustamatonta jogurttia
1 dl fruktoosia

Liota liivatelehtiä noin 5 minuuttia pienessä kulhollisessa kylmää vettä. Mittaa maissitärkkelysjauho, viini, keltuaiset ja sitruunamehu kattilaan, kuumenna seos kiehuvaksi siitä koko ajan sekoittaen ja keitä sitä minuutti. Nosta kattila liedeltä. Liuota vedestä poispuristetut liivatelehdet kuumaan täytteeseen. Jäähdytä seosta kylmässä silloin tällöin sekoittaen niin, että se on puolittain hyytynyt.

Vispaa kasvirasvavalmiste vaahdoksi. Lisää puolittain hyytyneeseen täytteeseen vaahto, jogurtti ja fruktoosi. Irrota vuoassa paistettu torttupohja, laita kakkuvuoan pohjalle leivinpaperia ja pane torttupohja takaisin vuokaan. Näin varmistat, että valmis kakku on helposti nostettavissa tarjoilualustalle.

Viipaloi kääretorttu ja vuoraa viipaleilla irtopohjavuoan reunat asetellen ne torttupohjan päälle. Säästä osa siivuista tortun päälle. Kaada täyte vuokaan ja hyydytä torttua kylmässä kolme tuntia. Asettele loput kääretorttuviipaleet hyytyneen tortun pinnalle.

Päälle

3 liivatelehteä
1/2 dl vettä
3 dl mansikkakeittoa
2 rkl fruktoosia


Liota päällimmäiseen kerrokseen tulevia
liivatelehtiä noin 5 minuuttia pienessä kulhollisessa kylmää vettä. Kiehauta vesi ja liuota siihen vedestä poispuristetut liivatelehdet. Lisää mansikkakeitto ja fruktoosi. Levitä täyte kakulle ja hyydytä sitä kylmässä vähintään tunti ennen tarjoamista. Irrota rengasvuoan reunus ja nosta torttu esimerkiksi kahden lastan avulla tarjoilualustalle.

Ei kommentteja: