lauantaina, elokuuta 04, 2007

Suklaapiirakka

Jamien kanssa on aivan mahtava valssata, sillä hän osaa hommansa! Jamien helppotekoinen suklaapiirakka lumosi täysin myös Pippurin, vaikka Lime on perheessämme tunnetusti enemmän suklaisten leivonnaisten ystävä.

Piirakasta ainoastaan pohja kypsennettiin uunissa ja lopputulos olikin melkoisen valuva, mutta kuitenkin todella pehmeän suklainen. Tätä kannattaa ehdottomasti kokeilla!

Pohja
125 g voita
1 3/4 dl tomusokeria
ripaus suolaa
4 1/4 dl vehnäjauhoja
2 keltuaista
2 rkl kylmää vettä tai maitoa

Sekoita voi, tomusokeri ja suola tasaiseksi taikinaksi ja lisää joukkoon jauhot ja keltuaiset. Kun taikina näyttää muruiselta ja pysyy hyvin koossa, lisää vesi tai maito. Ripottele taikinan pinnalle vähän jauhoja ja pyöritä taikina lyhyeksi paksuksi tangoksi. Laita kelmuun kääritty tanko jääkaappiin vähintään tunniksi.

Leikkaa tangosta noin 1/2 cm:n paksuisia viipaleita. Aseta viipaleet halkaisijaltaan noin 30 cm:n vuoan pohjalle ja reunoille. Painele palat yhteen ja siisti reunat. Laita taikinalla vuorattu vuoka jääkaappiin noin tunniksi.

Paista pohjaa 180 asteessa noin 15 minuuttia, kunnes pohja on saanut hieman väriä. Anna pohjan jäähtyä.

Täyte
3 dl kuohukermaa
2 rkl sokeria
ripaus suolaa
115 g voita huoneenlämpöisenä
500 g tummaa suklaata
1 dl maitoa
kaakaojauhetta

Kiehauta kerma, sokeri ja suola kattilassa ja ota kattila heti pois liedeltä, kun se kiehahtaa. Sekoita joukkoon voi ja paloiteltu suklaa niin, että ne sulavat. Anna jäähtyä hieman, lisää sitten kylmä maito ja sekoita tasaiseksi seokseksi. Levitä täyte esipaistetulle jäähtyneelle piirakkapohjalle. Ravistele vuokaa, jotta täyte levittyy tasaisesti. Anna piirakan jäähtyä huoneenlämmössä 1-2 tuntia. Sirottele pinnalle kaakaojauhetta ennen tarjoilua.

4 kommenttia:

pikkulintu kirjoitti...

Ihanan näköinen suklaapiirakka! Pitääpä heti viikonloppuna testata. Suklaasta vain mietin, että tuleeko siitä liian voimakkaan makuinen kun siinä on puoli kiloa tummaa suklaata vai jos osan korvaisi maitosuklaalla niin tulisiko piirakasta sitten liian makea?!?

Vasta löysin teidän blogin! Herkulliselta vaikuttaa!

Anonyymi kirjoitti...

Itse en ole kovinkaan suuri tumman suklaan ystävä, joten korvasin tummasta suklaasta noin puolet maitosuklaalla ja taisinpa heittää mukaan myös pari palaa valkosuklaata. Näin tehtynä piirakasta ei tullut ainakaan meidän makuumme liian makeaa.

Unknown kirjoitti...

Hei

Kuuluuko täytteen jäädä löllöksi vai pitäisikö sen jähmettyä lainkaan? Tein tätä ja täyte on vieläkin ihan litkua vaikka on seissyt jääkaapissakin useamman tunnin.

Pippuri kirjoitti...

Tämä viesti tulee auttamattomasti myöhässä, mutta kyllä, täyte jäi meilläkin valuvaksi. En tiedä, miten Jamiella kävi. Toki sillä voi olla vaikutusta, että korvasimme osan tummasta suklaasta maito- ja valkosuklaalla.