torstaina, heinäkuuta 19, 2007

Kreikkalaisia mezeitä - Kali oreksi!

Viime viikonloppuna virittäydyimme kuukauden päästä koittavaan Kreikan matkaan kreikkalaisen ruoan ja musiikin siivittäminä. Tarjolla oli tsatsikia tuoreella mintulla maustettuna (minttu muuten teki tsatsikista vieläkin aidomman makuisen), viininlehtikääryleitä, valkosipulissa paistettuja sieniä, saganákia, horiátikia, skordaliaa, täytettyjä paprikoita ja munakoisoa pyörtyvän imaamin tapaan.


Hyvää ohjeistusta näihin ja moniin muihin kreikkalaisen keittiön herkkuihin antavat Rena Salamanin Kreikkalainen keittiö, Merja Tuominen-Gialitakin Viisaan syömisen lähteillä: kreetaisen keittiön salaisuudet ja Tessa Kiroksen Hillosoilta oliivilehtoihin.


Valkosipulisienet jogurttikastikkeessa

500 g tuoreita herkkusieniä viipaloituna
4 valkosipulinkynttä murskattuna
2 rkl oliviöljyä
4 rkl maustamatonta jogurttia
kourallinen persiljaa hienonnettuna
suolaa

Paista öljyssä aluksi muutama minuutti valkosipulimurskaa ja lisää sitten joukkoon herkkusieniviipaleet. Paista niin kauan kunnes sienet saavat väriä ja pehmenevät. Nosta pannu pois levyltä ja lisää persilja ja jogurtti. Mausta suolalla ja sekoita hyvin.


Saganáki rucolapedillä

1 rkl punaviinietikkaa
4 rkl oliiviöljyä
runsas kourallinen rucolaa

halloumia
muna
korppu- tai vehnäjauhoja

sitruunaviipaleita tarjoiluun

Valmista ensin rucolapeti. Vispaa etikka ja oliiviöljy kulhossa ja kaada seos rucolan päälle tarjoiluvadille.

Leikkaa halloumi viipaleiksi. Kieritä viipaleet munassa ja sitten jauhoissa. Paista juustoviipaleita kuumassa oliiviöljyssä muutama minuutti molemmilta puolilta niin, että pinta on rapea, mutta juusto on sisältä valuvaa. Tarjoile heti.



Horiátiki eli kreikkalainen maalaissalaatti

1/2 kurkkua raidalliseksi kuorittuna ja paloiteltuna
2-3 tomaattia paloiteltuna
1/2 paprikaa viipaloituna
1 punasipuli viipaloituna
oliiveja
fetaa
oreganoa
oliiviöljyä
viinietikkaa

Lado ainekset syvälle lautaselle. Ripottele fetan päälle oreganoa ja valuta päälle oliiviöljyä ja viinietikkaa, kumpaakin yhtä paljon.


Täytetyt paprikat

paprikoita puolitettuna

Marinadi
1 valkosipulinkynsi
1 tl merisuolaa
1/4 dl valkoviinietikkaa
1/4 dl oliiviöljyä

Täyte
fetaa murskattuna
maitorahkaa
oreganoa
mustapippuria
valkosipulia murskattuna

Marinoi puolitettuja paprikoita muutama tunti. Sekoita täytteen ainekset ja täytä paprikanpuolikkaat. Paista uunissa, kunnes saavat hieman väriä ja paprikat pehmenevät.


Munakoisot pyörtyvän imaamin tapaan

1 iso munakoiso
1 pieni kesäkurpitsa
1 sipuli pilkottuna
2-3 valkosipulinkynttä murskattuna
150 g tomaattimurskaa
oliiviöljyä
125 g fetaa
persiljaa

Kuullota sipuli ja valkosipuli oliiviöljyssä. Sekoita joukkoon tomaattimurska ja anna hautua matalalla lämmöllä. Halkaise kesäkurpitsa ja munakoiso neljään osaan ja painele palat talouspaperilla mahdollisimman kuiviksi, jonka jälkeen paista niitä hetki öljyssä. Laita munakoisoviipaleet vuokaan ja laita jokaisen viipaleen päälle kesäkurpitsaviipale. Kaada lopuksi päälle tomaattikastike ja lisää tarvittaessa hieman nestettä. Paista 180 asteessa noin tunti. Lisää silputtu persilja ja fetamuru valmiin ruuan päälle. Feta sulaa mukavasti lämpöisen ruoan päälle.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ihan mielettömän ihanan kuuloisia kreikkalaisia herkkuja teillä on pöytä notkunut! NAM!

Seuraan innolla blogianne, se antaa minulle kolmen lapsen äidille tarvittavaa motivaatiota ja inspiraatiota joka päiväiseen, joskus hyvin puuduttavaan ruuanlaittoon .

Kiitos siis blogistanne!

Pippuri kirjoitti...

Essi, kiitos kommentistasi! Mekin olemme saaneet blogin pitämisen kautta enemmän vaihtelevuutta keittiömme tuotoksiin. Olemme panneet merkille myös sen, että moni ohje kuulostaa hankalammalle valmistaa kuin itse asiassa on eli suosittelemaan rohkeasti kokeilemaan kaikkea uutta ja erilaista. Jokunen aika sitten ei olisi uskonut, että rouskutamme mustapippuria hedelmiin, teemme itse leipämme jne. Nyt kuitenkin janoamme tehdä ja kokeilla kaikkea uutta.