keskiviikkona, toukokuuta 16, 2007

Kreikkalaisia mezéitä


Viime viikonloppuna vietimme kreikkalaisten mezéiden iltaa. Mezéihin kuului keittiössämme jo
perinteeksi muodostuneet tsatsiki, skordalia ja kaupan säilykehyllyltä löytyvät viininlehtikääryleet. Sohvi teki mennä viikonloppuna itse viininlehtikääryleitä, joten saa nähdä, saadaanko meidän keittiössä koskaan aikaiseksi itsetehtyjä viininlehtikääryleitä.

Uutena tuttavuutena testasimme hummusta, jota ei joko
tehty hyvällä tai oikealla ohjeella (ohje Aura Liimataisen
kirjasta Parasta kotiruokaa ja makuja maailmalta) tai
sitten emme vain päässeet hyviksi tuttaviksi sen kanssa.

Lisäksi iltaan kuului
tomaattifetaleipää ja paistettuja
kasviksia valkosipulikastikkeen kera.
Tämän kaiken kanssa nautimme tietenkin Kreikasta tuotua punaviiniä.

Skordalia

400 g perunoita
3 valkosipulinkynttä

5 rkl oliiviöljyä

6-7 rkl kana-/kasvislientä
1 sitruunan mehu

suolaa


Pese perunat ja keitä niitä noin 30-35 minuuttia. Kaada vesi pois ja jäähdytä perunat nopeasti kylmässä vedessä ja kuori ne vielä lämpiminä. Soseuta perunat esimerkiksi siivilän läpi puristamalla. Kuori valkosipuli ja puserra perunasoseen joukkoon. Lisää muut aineet ja sekoita hyvin.


Tällä ohjeella tulee todella hyvää valkosipulista perunasosetahnaa, mutta saimme tänään käsiimme Merja Tuominen-Gialitakin opuksen Viisaan syömisen lähteillä: kreetalaisen keittiön salaisuudet ja siellä skordaliasta esiteltiin hieman erilainen ohje. Sitä testatkaamme seuraavana Kreikka-henkisenä iltana.
....................................................................................................

Hummus

4 dl säilöttyjä kikherneitä
2-3 rkl sitruunamehua

3 rkl oliiviöljyä

1 dl vettä
3/4 dl tahinitahnaa
1 valkosipulinkynsi
1/4 tl juustokuminaa

1/2 tl suolaa
1/4 tl mustapippuria

Pinnalle:

oliiviöljyä

paprikajauhetta
(mustia oliiveja)


Valuta kikherneet ja jauha ne monitoimikoneessa tasaiseksi massaksi. Lisää sitruunamehu, oliiviöljy, vesi, tahinitahna, puristettu valkosipuli, juustokumina, suola ja pippuri. Jauha seos uudelleen tasaiseksi. Levitä hummus vadille ja valuta päälle hieman oliiviöljyä ja ripottele paprikajauhetta.

....................................................................................................

Tomaattifetaleipä
(ohje kirjasta Taivaallista leipää: toisenlainen reseptikirja niille jotka välittävät)


40 g aurinkokuivattuja tomaatteja
500 g paseerattua tomaattia

50 g voita

50 g hiivaa
14 dl jauhoja (erikoisvehnä- tai grahamjauhoja tai haluamasi sekoitus)
1/4 rkl kuivattua basilikaa

1/2 dl siirappia

140 g fetajuustoa

1/2 tl suolaa

Paloittele aurinkokuivatut tomaatit, jos et käytä valmiiksi silputtuja tomaatteja ja liota niitä kylmässä vedessä 30 minuuttia. Valuta vesi pois. Lämmitä voi ja paseeratut tomaatit 37-asteiseksi, murenna joukkoon hiiva ja sekoita hyvin. Sekoita hiiva-tomaattiseokseen kulhossa jauhot, siira
ppi, murennettu feta, aurinkokuivatut tomaatit ja basilika. Alusta taikinaa voimakkaasti 10 minuuttia. Lisää suola ja alusta vielä 3 minuuttia. Anna taikinan nousta peitettynä 40 minuuttia.

Nosta taikina jauhotetulle leivinlaudalle ja vaivaa sitä vielä. Jaa taikina kolmeen osaan, rullaa 8 pullaa jokaisesta osasta. Aseta pullat pellille ja anna niiden vielä kohota peitettynä 25 minuuttia. Lämmitä sillä aikaa uuni 250 asteeseen.
Aseta leivät uunin alatasoon ja laske heti lämpötila 200 asteeseen. Paista 25-30 minuuttia.


Omat huomiot:
Itse laitoimme taikinaan suolaa kaksinkertaisen määrän eli 1 tl:n, mutta mielestämme leipä olisi saanut olla vieläkin suolaisempaa.
....................................................................................................

Kolokytakia kai melitsanes skordalia eli paistettua kesäkurpitsaa ja munakoisoa valkosipulikastikeessa (ohje kirjasta Rena Salaman: Pieni kreikkalainen keittokirja)

Munakoisoa pestynä, perattuna ja kiekoiksi viipaloituna
kesäkurpitsaa pestynä ja pitkittäin suikaloituna

vehnäjauhoja kasvisten jauhottamiseen
paistamiseen öljyä

suolaa (ja pippuria)

Leikkaa kesäkurpitsat noin 1/2 cm:n paksuisiksi suikaleiksi. Upota munakoisoviipaleet noin 30 minuutiksi kevyesti suolattuun veteen. Huuhdo, puristele kevyesti ja kuivaa taputtelemalla esim. talouspaperin avulla. Jauhota kesäkurpitsat ohuesti ja paista kuumennetussa öljyssä joka puolelta
vaalean ruskeiksi. Valuta talouspaperin päällä. Lisää sitten öljyä pannulle ja nosta lämpöä, sillä munakoisot vaativat kuuman öljyn, jotta öljy ei imeydy viipaleisiin. Jauhota munakoisoviipaleet ja paista kauniin ruskeiksi. Asettele kasvikset tarjoiluvadille, mausta suolalla ja halutessasi myös pippurilla.


Valkosipulikastike

4 viipaletta vaaleaa leipää
3 valkosipulin kynttä kuorittuna ja murskattuna
1 tl valkoviinietikkaa

5 rkl oliiviöljyä
suolaa

Kasta leivät 10 minuutiksi veteen ja puserra sitten enin vesi pois. Pane leivät tehosekoittimeen yhdessä valkosipulin, viinietikan ja suolan kanssa. Sekoita tasaiseksi. Lisää oliiviöljy sekoittimen käydessä. Lusikoi paistettujen kasvisten päälle tai tarjoa erikseen kulhosta.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Heippa! Teilläkin oikein herkullisen näköiset ruuat! :) Kannattaa muuten testailla noita dolmadeksia jos on aikaa. Vaatii vähän sorminäppäryyttää, mutta lopputulos on mainio. Odotan innolla, että kurpitsat kukkivat! Pääsee täyttämään kurpitsankukkia, oletteko maistaneet niitä?

Tuosta hummuksesta sen verran, että aika tuhti annos tahinia Liimataisen ohjeessa, 1 rkl riittänee ja tuo vesi kannattaa korvata kikherneiden vedellä. Tuulentuvassa on ainakin ohje, jota itse testailin ja tuli mielestäni oikeanlaista.

Skordalia on ihan päässyt unohtumaan. Sitä täytyy testailla seuraavan kerran. Eikö ole hyvä se Tuominen-Gialitakin kirja?

Pippuri kirjoitti...

Hei Sohvi! Kurpitsankukat kuulostavat mielenkiintoisilta; emme ole koskaan maistaneet niitä. Seuraamme siis innokkaina sinun kokeilujasi. ;)

Totesimmekin jälkikäteen, että Liimatainen ohjeisti tahinin määrän suureksi verrattuna muihin ohjeisiin. Täytyy katsoa, saadaanko koskaan aikaiseksi tehtyä uudelleen hummusta tämän "pettymyksen" jälkeen. :)

Kirja vaikuttaa mielenkiintoiselta, vaikkakaan emme ole vielä päässeet siihen tarkemmin tutustumaan. Löysimme netistä myös mielenkiintoiselta vaikuttavan englanninkielisen kreikkalaisen ruoan -blogin (http://greekfood.about.com/). Käyhän vilkaisemassa, jos et ole jo käynytkin.

Anni kirjoitti...

Olen itse tehnyt hummusta ilman tahinia ja itse liotetuista ja keitetyistä kikherneistä ja siitä on tullut aina ihanaa (tosin myös hyvin, hmm, pierettävää).

Meri, Helsinki kirjoitti...

Ja lisää valkosipulia hummukseen! Itse tein sitä juuri tänään Pastanjauhajien ohjeen mukaan noin suurin piirtein, ja tuli ihanaa. Itse olen suuri tahinifani eli laitan vähän tahinipainotteisesti, hieman reilut ohjeeseen nähden, mutta reilu määrä valkosipulia ja sitruunaa ja avot! :-P

Nyt on surffailtava tuonne Kreikkablogiin, kiitos vinkistä.