keskiviikkona, syyskuuta 10, 2008

Moussaka

Kokkailimme muutama viikko sitten Pippurin vanhemmille kreikkalaista ruokaa heidän Kreikan lomansa lähestyessä. Moussakaan löytyi valtavan hyvä ohje Otetaan ensin puoli kiloa voita -blogista. Syöjät olivat taasen niin nälkäisiä, että kuvaa moussakasta ei tullut otettua. Moussakan lisäksi tarjolla oli tsatsikia, kreikkalaista salaattia, viininlehtikääryleitä ja valkosipuliöljyllä siveltyä leipää. Jälkiruokana aterian kruunasi partaäijä, eli maustamaton jogurtti, hunajan kera.

noin 4-5 annosta

2-3 (noin 600 g) munakoisoa
2 rkl öljyä
1 valkosipulinkynsi
suolaa

Jauhelihakastike
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
400 g jauhelihaa
1 prk (70 g) tomaattipyreetä
noin 1/2 dl vettä
1 tl rosmariinia
2 tl paprikajauhetta
1 rkl hunajaa
mustapippuria
sitruunapippuria
worcestershirekastiketta
suolaa

Juustokastike
1 muna
2 dl ruokajugurttia
2 dl juustoraastetta

Viipaloi huuhdellut munakoisot pituussuunnassa ohuiksi viipaleiksi ja levitä ne uunipellille leivinpaperin päälle. Purista valkosipulinkynsi öljytilkkaan ja sivele munakoisoviipaleet valkosipuliöljyllä. Kypsennä munakoisoja 200 asteessa noin 15-20 minuuttia.

Kuullota hienonnettuja sipuleita pannulla öljytilkassa ja lisää joukkoon jauheliha ruskistaen se. Lisää tomaattipyree sekä vesi ja mausta mielesi mukaan. Anna kastikkeen hautua hetki.

Voitele laakea uunivuoka ja lado siihen kerroksittain munakoisoa ja jauhelihakastiketta niin että alin ja ylin kerros on munakoisoa. Vatkaa muna ja jugurtti sekaisin ja sekoita joukkoon juustoraaste. Kaada juustokastike moussakan päälle. Kypsennä 200 asteessa noin 30-40 minuuttia. Anna vetäytyä hetken ennen tarjoilua.

3 kommenttia:

Polkkapossu kirjoitti...

Aah, moussaka on ehdottomasti Kreikan lahja maailmalle. Juuri mietiskelin, mitä vääntäisi ruoaksi...

Anonyymi kirjoitti...

Nam. montaa moussakaa olen kokeillut ihan aidossa ympäristössä Kreikan eri kaupungeissa ja kylissä. Tämä on kuitenkin parasta jota olen tähän asti saanut. Vaikka itse tein niin oli tosi hyvää. Kiitos todella limepippuri keittiölle ohjeesta
kukkis

Anonyymi kirjoitti...

Hei,

Olen joskus löytänyt tämän reseptin vahingossa ja kokeillut. Taivaallisen hyvää moussakaa! Sen jälkeen olen lukuisia kertoja etsinyt reseptiä uudestaan, enkä ole jostain syystä enää päätynyt blogiinne. Nyt kävi tuuri ja löysin taas! Tällä kertaa tulostan tämän ihanan ja helpon ohjeen, etten enää unohda sitä. :) Kiitos!