tiistaina, marraskuuta 06, 2007

Oluella maustettu possupata ja feta-juurespaistos

Olut, tuo maailman vanhin alkoholijuoma, on monien mielestä loistava janojuoma, mutta sopii myös ruoanlaittoon monella tavalla. Olut ei kuulu lainkaan jääkaappimme perusvarustukseen, itse asiassa emme koskaan juo olutta. Kaapistamme löytyy nyt kuitenkin tyhjä olutpullo.

Olutliiton tarjoaman tietouden mukaan olut korostaa, maustaa ja mureuttaa ruoanlaitossa. Oluen humalalla voidaan maustaa ruokia. Oluen kirpeydellä, hedelmäisyydellä ja makeudella voidaan puolestaan korostaa ruoan omia makuja. Oluen hapot taas edesauttavat lihan mureutumista. Tradeka tarjoilee sivuillaan lisää vinkkejä ja muutamia ohjeita. Meillä olutpullo tyhjeni Maku-viikon päätökseksi possupataan, joka oli tosissaan mausteisen maukas. Possupadan kaveriksi sopi oivallisesti feta-juurespaistos.

Possupata
4 annosta

noin 600 g possun paistisuikaleita
1 rkl öljyä
2 sipulia silputtuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 plo (0,33 l) olutta
1 lihaliemikuutio
2 rkl sinappia
3 rkl tomaattipyreetä
1/2 tl timjamia
1/4 tl mustapippuria rouhittuna
2 rkl fariinisokeria

Ruskista huoneenlämpöiset paistisuikaleet pannulla öljyssä. Lisää joukkoon sipulit ja hauduta niin, että sipulit muuttuvat läpikuultaviksi. Kaada joukkoon olut ja mausta lihaliemikuutiolla, sinapilla, tomaattipyreellä, timjamilla, mustapippurilla ja fariinisokerilla. Hauduta pataa kannen alla miedolla lämmöllä välillä sekoittaen puolisen tuntia.

Feta-juurespaistos
4 annosta

4 porkkanaa
4 palsternakkaa
1 lanttu
1/2 dl oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria
timjamia
rosmariinia
200 g kuutioitua fetajuustoa
juoksevaa hunajaa

Kuori ja paloittele juurekset. Siirrä juurespalat öljyllä voideltuun uunivuokaan ja mausta suolalla, pippurilla ja yrteillä. Paahda juureksia 200 asteessa noin puoli tuntia. Lisää fetakuutiot käännellen juuresten joukkoon ja jatka paahtamista vielä puoli tuntia. Valele juuresten päälle lopuksi hunajaa.

Ei kommentteja: