Leipien aakkosleivonta jatkuu pitkän ajan jälkeen. Syynä pitkään taukoon on ollut jonkinasteinen haluttomuus käydä hapanleipäohjeiden kimppuun, joita olisi ollut luvassa seuraavat kolme leipää. Yksimielisellä päätöksellä päätimme tehdä vain yhtä hapanleivistä ja hypätä tässä vaiheessa muiden hapanleipien yli.
4 limppua
75 g margariinia tai voita
1 l maitoa
1-1 1/2 rkl soijakastiketta
50 g hiivaa
1/2 dl-1 dl tummaa siirappia
2 tl murskattuja aniksensiemeniä
1 rkl murskattuja fenkolinsiemeniä
20 dl ruisjauhoja
noin 13 dl vehnäjauhoja
Voiteluun vettä
Sulata rasva ja lisää joukkoon maito ja soijakastike. Murenna hiiva kulhoon ja lisää neste, siirappi ja murskatut mausteet. Sekoita, kunnes hiiva liukenee. Vaivaa joukkoon ruisjauhot ja niin paljon vehnäjauhoja, että taikina irtoaa kulhon reunoista. Kohota taikinaa liinan alla noin 30 minuuttia.
Kumoa taikina leivinpöydälle ja alusta siihen loput jauhot. Jaa taikina neljään osaan ja muovaa ne tasakokoisiksi limpuiksi. Nosta limput leivinpaperin päälle pellille ja kohota niitä vielä noin 40 minuuttia. Paista limppuja 200 asteessa noin 35 minuuttia. Voitele leivät vedellä uunista ottamisen jälkeen ja kiedo limput leivinliinoihin ja anna jäähtyä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti