tiistaina, lokakuuta 09, 2007

Mustikan, vadelman ja valkosuklaan makuinen kakku

Keittiössämme tehdään melko harvoin kermakakkuja, mutta Marien ohjeeseen oli pakko tarttua. Juustoinen vadelmatäyte ja mustikka-valkosuklaatäyte teki kakusta ihanan kuohkean ja herkullisen. Kakku tuntui täytteen ilmavuuden vuoksi keveältä ja raikkaalta.

Pohja
2 munaa
1 dl sokeria
1/2 dl vehnäjauhoja
1/2 dl perunajauhoja
1/2 tl leivinjauhetta

Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat ainekset keskenään ja siivilöi ne vaahdon joukkoon varovasti käännellen. Vuoraa halkaisijaltaan 18 cm:n irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla ja voitele vuoan reunat. Kaada taikina vuokaan ja paista 175 asteessa noin 35 minuuttia. Kumoa kakku hieman jäähtyneenä ja leikkaa se kolmeen osaan. Pingota leivinpaperi uudelleen irtopohjavuoan pohjan ja reunan väliin tai vuoraa vuoka kelmulla.

Täytteet

Mustikka-valkosuklaatäyte:
1 dl kermaa
50 g maustamatonta tuorejuustoa
75 g valkosuklaata
100 g mustikoita jäisenä
2 liivatetta
1 rkl vettä
1/2 valkuainen + 1/2 rkl sokeria

Vadelmatäyte:
1 dl kermaa
50 g maustamatonta tuorejuustoa
150 g vadelmia jäisenä
1/4 dl sokeria
1/2 tl vaniljasokeria
1 tl sitruunamehua
1/2 valkuainen + 1/2 rkl sokeria
2 liivatetta
1 rkl vadelmamehutiivistettä

Kostutukseen
maitoa

Liota liivatteita kylmässä vedessä. Vatkaa täytteisiin tuleva kerma (2 dl) kuohkeaksi vaahdoksi ja lisää joukkoon tuorejuusto (100 g) sekoittaen tasaiseksi. Jaa seos puoliksi kahteen kulhoon.

Mustikkatäyte:
Sulata valkosuklaa mikrossa. Sekoita sulanut valkosuklaa ja jäiset mustikat puolikkaan kermavaahtoseoksen joukkoon. Vatkaa valkuainen ja sokeri kovahkoksi vaahdoksi. Lisää valkuaisvaahto täytteeseen varovasti käännellen. Kuumenna vesi ja sulata liivatteet siihen. Lisää liivateseos ohuena nauhana vaahdon joukkoon sekoittaen. Kaada täyte vuokaan maidolla kostutetun kakkupohjan päälle. Täyte alkaa hyytyä melko nopeasti jäisien mustikoiden takia. Nosta keskimmäinen pohja päälle ja painele kevyesti.

Vadelmatäyte:
Sekoita toiseen puoliskaan kermavaahtoseoksesta jäiset vadelmat, sokeri ja vaniljasokeri. Vatkaa valkuainen ja sokeri kovahkoksi vaahdoksi.
Lisää valkuaisvaahto täytteeseen varovasti käännellen. Kuumenna vadelma- ja sitruunamehu ja sulata liivatteet siihen. Lisää liivateseos ohuena nauhana vaahdon joukkoon sekoittaen. Kaada täyte maidolla kostutetun pohjan päälle. Nosta kansi päälle ja paina kakku varovaisesti tasaiseksi ja suoraksi.

Peitä vuoka foliolla ja anna hyytyä yön yli jääkaapissa. Irrota vuoan reunat varovaisesti. Siirrä kakku kakkualustalle leivinpaperin avulla.

Koristeluun
mustikoita tai vadelmia
1/2 dl vadelmamehua
1/2 dl vettä
1/2 dl hyytelösokeria
2 dl vispikermaa

Asettele marjat kakun päälle. Kuumenna mehu ja vesi kiehuvan kuumaksi ja sekoita sitten hyytelösokeri joukkoon. Kun mehu alkaa kiehua uudestaan, nosta pois liedeltä. Anna seistä noin 4 minuuttia ja valuta lusikalla hyytelöä marjojen päälle. Vaahdota kerma ja sokeri ja pursota kermavaahto kakun reunoille haluamallasi tavalla.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Aivan ihanat täytteet! Toista kertaa jo teen sisareni lapsen ristiäisiin, kun rotinoilla jo maistui niin hyvältä.

Anu kirjoitti...

Voikohan täytteen tehdä ilman liivatetta?