keskiviikkona, elokuuta 01, 2007

Raparperileipä

Aakkosleivonnan välissä tulee aina välillä kokeiltua muitakin leipäohjeita. Raparperin tuhoamiseen löytyi K-Supermarketin ohjeista leipäohje. Leipä oli piristävä kokemus, sillä raparperi toi leipään erilaista vivahdetta ja kirpeyttä.

25 g hiivaa
1 rkl öljyä
2 1/2 dl vettä
1 tl suolaa
noin 6 dl vehnäjauhoja
1/2 dl vehnänleseitä
1/2 dl auringonkukansiemeniä
1 rkl sokeria
1 1/2 dl raparperin paloja
vuoan voiteluun öljyä

Kuumenna sokerin kanssa sekoitettuja raparperin paloja kulhossa mikroaaltouunissa noin 5 minuuttia ja jäähdytä seos. Sekoita öljy ja vesi ja lämmitä seos kädenlämpöiseksi. Kaada neste kulhoon murennetun hiivan päälle ja sekoita, kunnes hiiva on liuennut. Sekoita nesteeseen noin puolet jauhoista sekä leseet ja auringonkukansiemenet. Lisää loput vehnäjauhot ja alusta taikina.

Jaa taikina kahteen osaan ja laita toinen puolikas pitkään, noin 1 1/2 l:n vetoiseen, voideltuun vuokaan. Lisää raparperiseos puolikkaan taikinan päälle ja lisää loput taikinasta vuokaan. Kohota leipä liinalla peitettynä kaksinkertaiseksi. Paista leipää 200 asteessa ensin noin 15 minuuttia alimmalla tasolla, nosta sitten keskitasolle ja paista vielä noin 20 minuuttia. Anna leivän vetäytyä vuoassa liinan alla noin 10 minuuttia ennen kumoamista.

Ei kommentteja: