tiistaina, kesäkuuta 26, 2007

Marinoidut persikat limettivaahdossa

Juhannusaaton aaton ateria päätettiin marinoituihin persikoihin limettikastikkeessa, jonka alkuperäisessä ohjeessa (Nopea ja kevyt keittiö, 2004) kuvataan olevan "Nopea, mutta hienostunut jälkiruoka, jossa limettikastikkeen kirpeys korostaa kypsien persikoiden makua".

Aivan alkuperäisen ohjeen mukaan emme edenneet, sillä keittiöstämme ei löytynyt sakea eikä mintunvartta. Lieneekö tämä syy siihen, että emme saaneet aikaiseksi niinkään kiisselimäistä kastiketta kuin ohjeen mukaan olisi pitänyt saada; meidän versio oli vaahtomainen neste. Tämän ohjeen myötä kuitenkin kalttasimme ensimmäistä kertaa persikoita ja hyödynsimme tuoretta inkivääriä.


Marinoidut persikat

4 persikkaa
8 g tuoretta inkivääriä
1 1/2 dl makeaa valkoviiniä
1 1/2 dl vettä
2 hyppysellistä kardemummaa
2 rkl limettimehua
ripaus kuivattua minttua

Kalttaa persikat tekemällä niihin ristinmuotoinen viilto ja upottamalla ne aluksi kiehuvaan veteen ja muutaman minuutin jälkeen kylmään veteen. Kuori persikat, poista kivet ja leikkaa hedelmäliha lohkoiksi. Kuori inkivääri ja pilko ohuiksi viipaleiksi. Sekoita kattilassa viini, vesi, kardemumma, inkivääri ja fariinisokeri. Kiehauta ja keitä niitä voimakkaalla lämmöllä noin 7 minuuttia, kunnes suunnilleen puolet nesteestä on haihtunut. Lisää mausteliemeen limettimehu ja kaada liemi persikkaviipaleiden päälle. Ripottele päälle kuivattua minttua. Anna maustua.

Limettikastike

6 rkl + 3 rkl vettä
2 rkl sokeria
4 keltuaista
1/2 rkl suurustetta
1 rkl öljyä
1 hyppysellinen kardemummaa
2 rkl limettimehua

Lämmitä kattilassa sokeri ja 6 rkl vettä niin, että sokeri liukenee. Vatkaa sokerisiirappi ja keltuaiset vaahdoksi. Sekoita suuruste, 3 rkl vettä ja öljy keskenään. Sekoita keltuaisseos ja suuruste lämpimässä vesihauteessa kiisselimäiseksi kastikkeeksi koko ajan sekoittaen. Mausta kardemummalla ja limettimehulla.

Tarjoile marinoidut persikat kastikkeen kera ja koristele mintulla.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Aah, nämä marinoinnit on ihania. Brita-kakkuun tein balsamiviinietikalla ja sokerilla marinoituja tuoremansikoita. Herkkua. Eilen tein rommimansikoita kaappiin maustumaan. Eikös senkin voi katsoa marinoimiseksi :)

Pippuri kirjoitti...

Marinointi on kyllä mahtava tapa saada herkkuja aikaiseksi. Balsamietikassa marinoidut mansikat odottavat myös meidän "tätä pitää kokeilla" -listalla.

Rosmariinirypälecalzoneihin käytetyt viinissä marinoidut rypäleet voisivat olla herkullisia myös esimerkiksi jonkun vaahtomaisen lisukkeen, kuten mascarpone- tai valkosuklaavaahdon kera...