keskiviikkona, toukokuuta 02, 2007

Valkosipulilla ja mozzarellalla höystettyä leipää

Vappuaattona testasimme monessa blogissa testattua ja kehuttua Jamie Oliverin parasta valkosipulileipää sekä Nigella Lawsonin ohjetta mozzarellaleivistä, joista pelkkä ajatuskin nostatti veden kielelle.

Jamien valkosipulileipää teimme Keittokomerossa postatun ohjeen mukaisesti. Ohjeeseen löytyy myös Oliivialta hieman erilainen versio.

Valkosipulileipä (2 kpl)

Pohja:
4 dl vehnäjauhoja
1 dl durumvehnäjauhoja
1/3 tl
suolaa
1 tl kuivahiivaa
2 1/4 dl kädenlämpöistä vettä
1 tl sokeria


Päälle:
oliiviöljyä
2 valkosipulinkynttä
yrttejä (esim. lehtipersiljaa, basilikaa, oreganoa tms.)
merisuolaa

lime-/mustapippuria

Sekoita keskenään jauhot, suola ja hiiva. Sekoita sokeri veteen ja kaada vesi jauhojen sekaan. Vaivaa taikina kimmoisaksi (reilu 5 minuuttia). Anna taikinan olla kelmun alla noin 15 minuuttia. Jaa taikina kahteen osaan ja kaulitse durumvehnäjauhoilla jauhotetulla pöydällä ohueksi, noin 5 mm:n paksuiseksi. Sivele pohjan kokoinen folion pala oliiviöljyllä ja ripottele öljyn päälle reilusti durumvehnäjauhoja. Nosta pohja foliolle. Puserra valkosipulit ja sekoita ne oliiviöljyn kanssa. Levitä valmiin pohjan päälle valkosipuli-
öljyseosta ja ripottele päälle
silputtua yrttiä, suolaa ja pippuria. Tee leipään veitsellä viiltoja ja levitä reikiä vähän. Nosta pohja uuniritilälle. Paista 250 asteessa uunin alatasossa noin 10 minuuttia.

Tästä "harjoittelukerrasta" otamme opiksi, että mausteita, etenkin suolaa saa laittaa pohjan päälle säästelemättä. Leipä jäi meillä aavistuksen mauttomaksi.

Mozzarella in carrozza

6 viipaletta paahtoleipää (tai muuta vaaleaa vuokaleipää)
1 mozzarellapallo
1 1/4 dl maitoa
3 reilua rkl vehnäjauhoja
1 muna
suolaa ja pippuria
oliiviöljyä (ei neitsytöljyä)

Leikkaa leivistä reunat pois ja siivuta mozzarella noin puolen sentin viipaleiksi. Laita mozzarellasiivuja kahden
leipäviipaleen väliin niin, että juusto ei pilkistä reunojen yli. Kaada maito syvälle lautaselle, jauhot toiselle ja vatkattu, suolalla ja pippurilla maustettu muna kolmannelle. Kuumenna öljy pannulla. Upota täytetyt leivät yksitellen nopeasti maitoon, käännä sitten molemminpuolin jauhoissa ja lopuksi munassa. Paista kummaltakin puolelta kullankeltaisen rapeiksi. Voit tarjota leivät halkaistuna kahtia kolmioiksi tai syö koko leipä, kuten me teimme :).

Myös tähän leipään lisäämme seuraavalla kerralla mausteita. Mausteita voisi laittaa joko munan tai maidon joukkoon ja miksei myös mozzarellan kanssa leipien väliin. Herkulliselta leivät maistuivat kyllä näinkin ja erityisesti, kun niitä dippasi makeaan chilikastikkeeseen.


4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Heippa! Tuohon leipään saa kyllä rouhia reippaasti pippuria ja yrttejä. Eikä valkosipuliöljyä kannata säästellä! Ripottelitteko päälle tavallista suolaa vai myllystä? Myllystä saa paremman tuloksen :)

oliivia kirjoitti...

Sama juttu täällä; Jamien leipään kannattaa rouhia reilusti makua päälle! Hiukan epäortodoksinen, mutta maukas, versio syntyy kun ripottelee suosikkijuustoaan raasteena vielä pintaan.

Anonyymi kirjoitti...

meillä on paha riippuvuus Jamien valkosipuli leipään eli sitä tehdään 3-4 kertaa viikossa. Oma ohjeeni muuten tuommonen mutta suolaa tosiaan enempi ja taikinaan laitan sokeria 3 rkl se tekee suolan kanssa kivan yhdistelmän. Lisäksi laitamme ihan helkutisti valkosipulia sillä tavalla että Valkoliekki nimiseen valmiiseen valkosipuli murskaan sekoitetaan olivvi öljy ja sitä seosta reilusti leivälle ja sitten suolaa suht reilusti ja mustapippuria. Jamien leipä on tullut tähän mennessä tehtyä jo varmaan satoja kertoja joten ohje hioutunu kokemuksen myötä. Meilläkin aluksi tuli ihan mautonta kunnes tajusimme pistää tosi reilusti valkosipulia ja suolaa kunnolla. Ja suola ehdottomasti merisuolaa myllystä. Nyt se on täydellista :) Kiva blogi teillä!

Pippuri kirjoitti...

Ensimmäinen kerta on todella aina harjoittelua, sillä siitä ottaa opiksi aina seuraavaa kertaa varten.

Laitoimme suolaa myllystä, mutta todella liian vähän. Seuraavaksi täytyy rouskuttaa oikein kunnolla. Mietimme myös, että sormisuola saattaisi käydä myös tähän leipään, kuten focacciaankin.

Anonyymi, kiitos kehuista!:)