sunnuntaina, huhtikuuta 29, 2007

Valkosuklaakuorrutteinen täytekakku

Tänään olimme juhlistamassa sukulaistytön syntymäpäivää. Teimme H.I.M.-fanille Heartagram-kuviolla koristellun kakun. Apua kakkupohjaan ja täytteisiin löytyi Sirpa Talkan kirjasta Tee hyvä kakku.

Pohja

3/4 dl perunajauhoja
1 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
4 kananmunaa
1 1/2 dl sokeria

Vuokaan
margariinia
korppujauhoja

Mittaa kuivat aineet kulhoon ja sekoita. Vispaa toisessa kulhossa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita joukkoon kuiva-aineet kevyesti nostellen ja kaada taikina korppujauhotettuun
vuokaan (halkaisijaltaan noin 22 cm). Paista kakkua 175 asteessa uunin alatasolla noin 50 minuuttia.

Sitruunakreemi
1 kananmuna
1/2 dl sokeria
1/2 sitruunan mehu
25 g margariiniä
1 dl kuohukermaa

Kuumenna kattilassa muna, sokeri ja sitruunamehu kohtalaisella lämmöllä koko ajan sekoittaen, kunnes seos sakenee. Älä anna seoksen kiehahtaa. Jäähdytä kiisseliä hieman ja vatkaa joukkoon margariini. Jäähdytä kylmässä. Vispaa kerma ja sekoita vaahto kylmän kiisselin joukkoon.

Mansikkatäyte
3 liivatelehteä
2 kananmunaa
2 1/2 tomusokeria
125 g mansikkasosetta
1 tl vaniljasokeria

tilkka marjamehua

1/2-3/4 dl kuohukermaa

Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä viisi minuuttia. Erota keltuaiset ja valkuaiset toisistaan. Vaahdota keltuaiset ja tomusokeri. Lisää mansikkasose keltuaisvaahtoon ja mausta vaniljasokerilla. Kuumenna
mehutilkka kiehuvaksi ja liuota vedestä pois puristetut liivatelehdet mehuun. Lisää muutama lusikallinen täytettä liivateliuokseen, sekoita ja kaada liivateseos täytteen joukkoon. Sekoita huolellisesti. Nosta seos jääkaappiin ja anna hyytyä niin kauan, että lusikalla vedettäessä täytteeseen jää ura. Vispaa kerma ja toisessa kulhossa munanvalkuaiset. Lisää molemmat vaahdot liivateseokseen ja sekoita hyvin.

Kostuta kakku esimerkiksi vaniljasokerilla maustetulla maidolla. Sirpa Talkan mukaan kostutuslientä tarvitaan keskimäärin 1/4 dl kakkupohjaan käytettyä kananmunaa kohti eli neljän munan kakussa 1 dl.

Täytä kakku sitruunakreemillä ja mansikkatäytteellä. Peitä kakku kokoamisen jälkeen tuorekelmulla, aseta päälle paino, esimerkiksi leikkuulauta ja anna kakun tiivistyä jonkin aikaa jääkaapissa.

Sulata lopuksi noin 250-300 g valkosuklaata mikrossa ja levitä suklaa kakun päälle. Koristele haluamallasi tavalla.

Ei kommentteja: