Olemme tehneet viime aikoina melko usein itse leipää, sämpylää ja muuta vastaavaa ja totesimmekin, että kaupan leipä ei voita kotona leivottua.
Tämän muhkean ja mehevän focaccian resepti on todellinen löytö (Teresa Välimäen toteuttama resepti Topi-keittiöiden sivulta). Sopii erityisen hyvin esimerkiksi salaatin ja punaviinin kera tarjottavaksi.
7,5 dl vettä
50 g hiivaa
2 rkl suolaa
2 rkl sokeria
1 rkl kuivattua oreganoa
noin 15 dl vehnäjauhoja
1,5 dl + 1 dl oliiviöljyä
sormisuolaa
(tuoretta) rosmariinia
Mittaa kulhoon kädenlämpöinen vesi ja liouta joukkoon hiiva. Lisää suola, sokeri ja oregano. Lisää kerralla noin puolet vehnäjauhoista ja sekoita tasaiseksi. Lisää sitten jauhoja vähitellen hyvin vaivaten. Lisää lopuksi myös 1,5 dl oliiviöljyä. Vaivaa taikina tasaiseksi.
Voitele leivinpaperi uunipannun päälle ja painele taikina siihen. Kohota kaksinkertaiseksi. Ripottele pinnalle oliiviöljyä, sormisuolaa ja rosmariinia.
Paista 200 asteessa noin 30 min. Valuta vielä kypsän focaccian päälle oliiviöljyä.
Limen&Pippurin mielestä ohjeessa on liian paljon oliiviöljyä. 1,5 dl taikinaan on sopiva määrä, mutta päälle valutettuna 1/2 dl on varsin riittävä määrä.
19 kommenttia:
Heippa! Täältähän löytyi varsin mielenkiintoinen ruokablogin alku :) Heti huomasin reseptejä meidän makuun! Laitan teidät linkkilistalle! Jatkakaa samaan malliin ;)
Kiitos Sohvi! Me olemme vierailleet melkoisen aktiivisesti Keittokomerossa ja olen huomannut, että ruoka ei ole pelkästään yhteinen intohimomme, sillä lisäksi on Kreikka. :) Yritämme jatkaa samaan malliin ja vielä parantaakin! ;)
Joo hauskoja juttuja täällä! Meillä tehdään kaikki leivät itse koska täällä maassa (Brasiliassa) ei myydä syötävää leipää. Jos asuisin Suomessa en varmaan jaksaisi vaivautua.
Foccaciaa olen kerran kokeillut, pieleen meni, ehkä voisi yrittää uudestaan...
Huomenta! Ai täältäkin löytyy Kreikka-faneja :) Kreikkalainen ruoka on niiiin hyvää ja vieläpä terveellistä. Oletteko muuten jo ostaneet/lainanneet Merja Tuominen-Gialitakiksen kirjan Viisaan syömisen lähteillä, kreetalaisen keittiön salaisuudet? Aivan ihana kirja ja paljon hyviä reseptejä. Minä olen käynyt Kreikassa 13 kertaa, mutta ikinä ei kyllästytä ja aina löytyy uusia paikkoja/tuttavuuksia/ruokia ym. Voisin tässä jaaritella ummet ja lammet kreikasta, mutta kertokaahan te hyviä kokemuksia/paikkoja/ruokia! Onko teillä joku oma bravuuri ruoka?
Kotona Italiassa ei focaccian taikinaan laiteta lainkaan öljyä, mutta taikinalevyn alle ja pinnalle reilusti. Tuskin sentään 1,5 desiä, luultavasti desikin on aika paljon.
Itse laitan puolikkaan hiivapalan, 6 dl kylmää (kyllä, kylmää) vettä, ruokalusikallisen suolaa ja noin 15-16 dl vehnäjauhoja/grahamjauhoja yleiskoneeseen ja ajan taikinaa vähintään 15 minuuttia taikinakoukulla. Annan taikinan nousta 1,5 tuntia ja kaulitsen sen kahdeksi levyksi pellille (alle ja päälle hyvää oliiviöljyä), nostan taas noin tunnin ja painelen pintaan rakuunatöyhtöjä/oliiveja/karkeaa suolaa tms. ja paistan.
Hei Tiina! Mukava kuulla, miten Italiassa tehdään focacciaa. Täytyy kokeilla piakkoin antamaasi ohjetta.
Sohvi, kiitos kirjavinkistä! Emme ole nähneet vielä kirjaa, mutta laitoimme siitä varauksen kirjastoon. Odotamme malttamattomana.
Meidänkin Kreikassa kaluamia kohteita alkaa olla jo jonkinmoinen lista. Kesällä tulee taas yksi lisää, kun lähdemme katsomaan Halkidikin niemimaata. Parhaan Kreikan reissumme teimme viime kesänä Lefkakselle, josta oli helppo ajella mantereen puolelle ja nähdä Kreikkaa laajemminkin.
Kreikkalaisen keittiön herkkuja olemme itse tehneet melko vähän, jos tsatsikia ja horiatikia ei lasketa. Mutta tähänkin asiaan tulee mitä todennäköisimmin muutos… Kreikkalainen ruoka on vienyt kyllä ihan täysin sydämemme! Korfun reissulta Pippuri olisi voinut ostaa hinnalla millä hyvänsä yhden ravintolan kokin kotiinsa…
Kiitos hyvästä reseptistä. Yhdistelin hieman tätä "muhkea focaccia" -reseptiä ja Tiinan Italian reseptiä. Käytin karkeaa merisuolaa itse taikinassakin. Oliiviöljy puolestaan oli todella herkullista Brancaia-viinitalon (Toscanassa) öljyä, jota meni runsaasti focaccian alle ja päälle, mutta ei juurikaan taikinaan. Lopputulos oli todella herkullinen :)
Ihanaa focacciaa! Ohjeet hyvät ja resepti helppo. Suolan määrä (2rkl) tosin epäilytti, joten laitoimme vain 1rkl suolaa. Leipä oli makoisaa ja tarpeeksi suolaista silläkin määrällä.
Turi, muistaakseni taisimme mekin miettiä, että hieman vähempikin suola voisi riittää.
Itse etsiskelin ensin keittokirjasta
Focaccian ohjetta, mutta sekin oli italialaisittain pitkä kaavan mukaan, joten googlettelemalla löytyi tämä "pikaversio".
Hyvää leipää tuli, vaikka ei ihan perinteiseltä focaccialta maistunut.
Tein tätä joskus puolisen vuotta sitten, lisäilin vähän oliiveja ja aurinkokuivattua tomaattia pinnalle, sekä jonkun kommentin mukaan lorottelin oliiviöljyä päälle ja alle ;). Oli tosi herkkua - nyt suunnittelen huomiselle juhlia ja löytyihän tämä resepti! Kiitos vain :).
Kiitos ihanasta ohjeesta!
Tein puolikkaan annoksen pienempään uunipannuun ja korvasin osan öljystä sekä suolasta oliivin ja aurinkokuivattujen tomaatien paloilla. Hyvää oli ja teemme vielä toistekin.
Ohje oli täydellinen, kiitos! Tosin sovelsin sitä hieman ja jätin taikinasta öljyn pois. Tein focaccian päälle mozzarellasta, basilikasta, oreganosta ja aurinkokuivatuista tomaateista + sen marinointiöljystä seoksen jonka sitten levitin kohotetun taikinan päälle. Tuli ihanaa!!
Kiitos kaikille kommenteista! Mekin hieman nykyään sovellamme tätä alkuperäistä ohjetta ja laitamme vähemmän suolaa ja öjyä.
Kiitos reseptistä! Huomenna laitetaan tää ohje koetukselle,kun saan murjuuni tyrkylle erittäin kaunista itseäni parempaa seuraa =)
NAM ;P Söin koko pellillisen ja nyt vähän turvottaa!!! xD
Tuli niin ihanaa! Tupla nostatin niin sain kuohkeuden vailla vertaa :) lisäsin päälle vielä oliiveja, aurinkokuivattua tomaatteja, sipulia ja valkosipulia! Miehuskaan ei maltanut kotoa poistua kun sai pitkän odotuksen jälkeen palan maistiaisia!
Kiitos ohjeesta! Tuli tosi hyvää. Minäkin vähensin suolan ja öljyn määrää, hyvin toimi niinkin.
Johanna
Lähetä kommentti