Tänä vuonna Runebergin päivä ja laskiaistiistai osuvat poikkeuksellisesti samalle päivälle. Kumpaankin päivään liittyy oma perinteinen leivonnaisensa. Monessa kodissa saatetaan syödä tänään sekä Runebergin torttuja että laskiaispullia, mutta me päädyimme tekemään pelkästään Runebergin torttuja. Tortut valmistuivat Ruokatorstain ohjeella.
Torttujen alkuperästä ei ole Yhteishyvän Ruokamaailman mukaan varmuutta. Useimmin kuultu selitys on, että kyseessä olisi porvoolaisen sokerileipuri Asteniuksen tuote, johon Runeberg oli kovasti mieltynyt.
noin 12 kpl
200 g margariinia
2 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
2 munaa
2 dl mantelirouhetta
1 dl korppujauhoja
3 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl jauhettua kardemummaa
1 dl kermaa
Pinnalle:
vadelmahilloa
tomusokerikuorrutusta
Vatkaa pehmeä margariini ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat vatkaten. Lisää joukkoon keskenään sekoitetut kuivat aineet ja kerma ja sekoita tasaiseksi taikinaksi.
Jaa taikina voideltuihin muffinssipellin koloihin ja paista 200 asteessa noin 20 minuuttia. Koristele tortut vadelmahillolla ja tomusokerikuorrutuksella.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti