maanantaina, toukokuuta 21, 2007

Valkosipulinen leipä

Pirkan parhaat ruokaohjeet -kirja ohjeisti keittiömme taas erään mainion leivän tekoon. Leipä maistui sellaisenaan, mutta aivan loistavasti myös oliiviöljy-balsamiviinietikkadipin sekä yrttilevitteen kanssa.

Valkosipulinen leipä

50 g hiivaa
5 dl vettä
2 rkl hunajaa
2 valkosipulinkynttä

3/4 tl suolaa

noin 12 dl hiivaleipäjauhoja
1/2 dl oliiviöljyä

Voiteluun

1 rkl oliiviöljyä

Pinnalle

1-2 tl sormisuolaa

2 tl maustetta, esimerkiksi Provencen yrttimaustetta


Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää hunaja, hienonnetut valkosipulinkynnet ja suola. Alusta jauhot vähitellen taikinaan ja lähes viimeisenä öljy. Vaivaa taikinaa, kunnes se irtoaa kulhon reunoista. Kohota liinan alla peitettynä kaksinkertaiseksi lämpimässä vedottomassa paikassa.

Kaada taikina jauhotetulle pöydälle ja painele ilmakuplat pois. Taputtele taikina pyöreäsi levyksi, halkaisijaltaan noin 30 cm, leivinpaperilla vuoratun pellin päälle. Anna kohota liinan alla vielä noin 10 minuuttia.

Voitele leipä oliiviöljyllä ja painele sormella koloja sen pintaan. Ripottele päälle sormisuolaa ja yrttimaustetta. Paista 200 asteessa alimmalla tasolla noin 25 minuuttia.

Valkosipuli ei maistunut lainkaan liiaksi leivässä, joten kolmannen kynnen laittaminenkaan ei ole huono ajatus.


Oliiviöljy-balsamiviinietikkadippi

Tarjoa valkosipulista leipää esimerkiksi oliiviöljy-balsamiviinietikkadipin kera. Lime ei juurikaan ole maistanut tällaisia dippejä, saatika sitten viinietikkatuotteita, mutta tämä dippi kyllä vetosi häneenkin. Idea dippiin, johon siis tulee vain oliiviöljyä ja balsamiviinietikkaa haluamassasi suhteessa, on kirjasta Taivaallista leipää: toisenlainen reseptikirja niille jotka välittävät.



Yrttilevite

Sekoita maitorahka ja kasvirasvalevite keskenään ja mausta haluamillasi mausteilla, kuten valkosipulijauheella, persiljalla, rakuunalla, limepippurilla ja suolalla.

Meidän makuumme parasta on, että maitorahkaa on hieman enemmän kuin kasvirasvalevitettä, mutta maistaminen on varmasti paras tapa löytää itselle sopiva maku.


3 kommenttia:

Tusla kirjoitti...

Öljy-balsamico-dippi toimii táattu varmasti, ei ehkä ruisleivän kanssa mutta melkein kaiken muun kanssa kyllä.

Teillä on ihanan paljon leivontaohjeita! Soppakellarissa taitaa olla leipominen taas hetken aikaa tauolla, kun tuo kaasu-uuni saa ihmisen niin raivon partaalle... :) Onneksi on kesä ja pääsee maalle leivinuunin äärelle. Josko siellä onnistuisi paremmin.

Anonyymi kirjoitti...

Etsiskelin juuri sopivaa leipäohjetta, joten tämä tuli kuin tilauksesta! Leivon kasvisruuan kaveriksi tänään.

Anonyymi kirjoitti...

Keittiössämme yritetään tehdä monenlaisia kokkauksia ja erityisesti minä olen koukussa kaiken uuden kokeilemiseen. Leipäohjeitakin odottaa jonossa vino pino.

Saattaa käydä siis niin, että niitä herkkuohjeita, joita löytää ja kerran kokeilee, ei tule sitten hetkeen tehtyä uudelleen, kun jonossa on niin paljon uusia ohjeita. : )